Politie Rotterdam-Rijnmond

Avonduitgave donderdag 3 oktober 2002

* MINDER STRAATROVEN; AANTAL AANGIFTEN DAALT

De gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd in de politieregio Rotterdam-Rijnmond, begint zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de rapportage over de resultaten van het politieoptreden in de maand augustus. Deze resultaten zijn afgezet tegen de afspraken die politie en justitie hierover voor het jaar 2002 hebben gemaakt.
De daling van het totaal aantal aangiften ten opzichte van het vorig jaar zet verder door en ligt met 10.000 aangiften per maand inmiddels 400 lager dan in 2001. Het aantal geweldsdelicten is met 75 aangiften gedaald ten opzichte van de vorige maand en ligt nu op 975. Ook het aantal aangiften van straatroof is in augustus verder gedaald ten opzichte van de voorafgaande maanden. Het heeft met het aantal van 279 het laagste niveau van het jaar 2002 bereikt tot nu toe. In het begin van het jaar lag het aantal aangiften van straatroof per maand nog rond de 360. In de maand augustus is het aantal aangiften in Rotterdam-Rijnmond met 1700 gedaald ten opzichte van de voorafgaande maanden. Deze daling betreft met name woninginbraken, diefstallen uit auto's, fietsdiefstallen en vernielingen. Het gedaalde aantal aangiften en het gestegen aantal aangehouden verdachten tonen aan dat de pakkans in Rotterdam-Rijnmond steeds verder stijgt. De aanpak is gericht op het aanhouden van zoveel mogelijk daders. Het totaal aantal verdachten dat dit jaar naar de rechtbank is gestuurd ligt ruim 1000 boven het aantal van vorig jaar, met een gemiddelde van ruim 1600 per maand. Ook het aantal daders van geweldsdelicten dat voor de rechter is gebracht, is gestegen. Het aantal jeugdige daders van misdrijven dat naar justitie is gestuurd ligt op hetzelfde niveau als in 2001, ongeveer 200 per maand. De ambitie van de politie Rotterdam-Rijnmond is om hier, samen met het openbaar ministerie, in de laatste maanden van het jaar nog een schepje bovenop te doen.
Ook de aanpak van overlast in de wijken en buurten in de regio levert steeds meer resultaat op. Dankzij het optreden van de wijkpolitie is het aantal bekeuringen voor overlast, vervuiling en verloedering, sterk gestegen. In de eerste acht maanden van 2002 is al bijna het niveau van het gehele jaar 2001 bereikt: ongeveer 175.000.
Het aantal gepakte daders van overlast dat naar de kantonrechter moet, is in augustus ook verder toegenomen. Het openbaar ministerie heeft maatregelen genomen om de sterk gestegen stroom verdachten - de politie leverde in augustus bijna twee keer zoveel zaken aan als begin van dit jaar was afgesproken - zo snel mogelijk voor de rechter te krijgen. De intensivering van de aanpak van drugsoverlast heeft in augustus in de districten Centrum, West, Feijenoord-Ridderster en Oost zelfs geleid tot het oppakken en naar de kantonrechter sturen van vijf keer zoveel verdachten als was afgesproken: ruim 1000 drugsoverlastgevers. 108 jeugdige overlastgevers werden in augustus naar de kantonrechter gestuurd voor gepleegde overtredingen, twee keer zo veel als begin van het jaar was overeengekomen.
Het is de bedoeling dat de resultaten van de politie-inzet voortaan elke maand worden bekend gemaakt. Met ingang van januari van het volgend jaar zal dat gebeuren via Internet.