Gemeente Alphen aan den Rijn


PLAN VAN AANPAK FIETSROUTES ZAANSE RIETVELD

De colleges van burgemeesters en wethouders van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude hebben ingestemd met het Plan van Aanpak voor de aanleg van twee fietsroutes door het Zaanse Rietveld. In het eerste deel van het Plan van Aanpak wordt aangegeven wat de meest gewenste locatie voor de fietspaden is. In het vervolg is aangegeven wat de consequenties van deze keuze zijn en hoe gekomen kan worden tot realisatie van de paden. Daarbij is een link gelegd met projecten die binnen de gemeente Alphen aan den Rijn spelen, zoals de plannen voor de fietstunnel, de plannen voor Burggooi en de plannen voor de groenstrook Kerk en Zanen.

In juli 2000 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de landinrichtingscommissie Reeuwijk verzocht om in het deelraamplan Zaanse Rietveld twee fietsroutes op te nemen. Het gaat om de routes Alphen aan den Rijn-Boskoop en Alphen aan den Rijn-Hazerswoude-Dorp. De landinrichtingscommissie Reeuwijk heeft voor beide fietsroutes een zoekgebied in het deelraamplan opgenomen. In december 2001 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland het deelraamplan goedgekeurd.

In het voorjaar van 2002 is de gemeente Alphen aan den Rijn een werkgroep gestart om de zoekgebieden voor de fietspaden verder uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een Plan van Aanpak, dat tot stand is gekomen in overleg met de gemeente Rijnwoude, de provincie Zuid-Holland en de Dienst Landelijk Gebied, zodat een integraal plan is ontstaan.

Het Plan van Aanpak omvat een tracé- en haalbaarheidsstudie voor twee fietspaden die door het Zaanse Rietveld lopen. In de studie is ook opgenomen het tracé tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude-Dorp op het grondgebied van de gemeente Rijnwoude.

Omdat de fietspaden onderdeel uitmaken van het landinrichtingsproject van de landinrichtingscommissie Reeuwijk en omdat een groot deel van de financiering van de provincie Zuid-Holland komt, wordt het Plan van Aanpak voor bestuurlijke besluitvorming aangeboden aan de Landinrichtingscommissie Reeuwijk en ter kennis name aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Vooraf zullen echter de bewoners en gebruikers van het gebied, tijdens een huiskamerbijeenkomst, worden geïnformeerd over de stand van zaken.

Persbericht 55, 3 oktober 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 03 oktober 2002 laatste wijziging