Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 oktober 2002

PVDA VOORLOPIG TEVREDEN MET BRIEF HEINSBROEK OVER ERICSSON

Vandaag heeft minister Heinsbroek van Economische Zaken een antwoord gestuurd op de vragen die het Enschedese Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) heeft gesteld over de sluiting van Ericsson in Enschede.

De minister heeft inmiddels een brief gestuurd naar het hoofdkantoor van het bedrijf in Stockholm, waarin hij de directie vraagt om deze beslissing te heroverwegen. PvdA-Kamerlid Dijksma: " Het is een goede zaak dat minister Heinsbroek de politieke druk op de hoofddirectie van Ericsson nu opvoert. Soortgelijke acties van ministers van Economische Zaken hebben in het verleden toch ook vaak hun effect gehad." Wel wil Dijksma dat de minister de Kamer nauwgezet op de hoogte houdt van de ontwikkelingen bij Ericsson naar aanleiding van het verzoek van minister Heinsbroek.

Het antwoord op de vraag of de minister bereid is de regio te ondersteunen bij het vinden van vervangende werkgelegenheid blijft vooralsnog te vaag. Dijksma: " De minister lijkt te denken dat hij met de reeds geplande impulsen een voldoende bijdrage levert. Dat lijkt me sterk. Er is echt meer nodig om de Twentse economie deze klap te laten opvangen. De minister moet snel om de tafel gaan zitten met de belangrijkste partijen, waaronder de gemeente Enschede, de provincie en de OOM." Dijksma zal dit binnen de Vaste Kamercommissie voor Economische zaken aan de orde stellen.