Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nieuwe editie Zebra Magazine verschenen


1 Oktober jongstleden verscheen de najaarseditie van het LBR- kwartaalblad Zebra Magazine. In dit nummer onder andere:


-Gaten in de lagen van verdraagzaamheid worden groter
Kamervoorzitter Weisglas uitte zijn bezorgdheid over de verharding in de samenleving bij het in ontvangst nemen van het LBR- appèl voor een verbetering van het debatklimaat in Nederland. Ook Martin Jansen, bestuurslid van de Landelijke vereniging van antidiscriminatiebureaus en meldpunten, reageert: "Je moet voorzichtig zijn met speculaties, maar ik ben toch bang dat het huidige klimaat een drempel opwerpt om klachten te uiten."


-'Ik zou je nooit als buurvrouw willen hebben'
Historicus Chris Quispel schreef in zijn boek 'Hardnekkig wantrouwen' over de moeizame relatie tussen blank en zwart in de Verenigde Staten. Esther Postema interviewde de schrijver. Hij constateert dat de erfenis van het slavernijverleden een gelijkwaardige

relatie bemoeilijkt. Maar: "De belangrijkste verbetering vind ik, dat het

tegenwoordig mogelijk is om zwarten positief te zien. In tv-series is de helft van de rechters zwart. Zwarten kunnen een voorbeeldfunctie hebben en kunnen in reclamespotjes als schoonheidsideaal voorgesteld worden. Dat was vijftig jaar geleden ondenkbaar."


-Dat mag ook wel eens worden gezegd

Alweer een taboe doorbroken, was de conclusie na het geruchtmakende jaarverslag van grootwinkelier Blokker. Daarin werd in weinig opgesmukte taal een link gelegd tussen etniciteit en criminaliteit. In het artikel prikt Eddie Nieuwenhuizen die ballon door en zet op een rijtje welke onderzoeken aan dat veronderstelde verband zijn gewijd. Al in 1988 ontstond publiek rumoer over een door

het Parool gepubliceerd rapport over criminele Marokkanen in Amsterdam. "Het lijkt wel of het debat over criminaliteit en minderheden rituele trekken heeft gekregen waarbij het doorbreken van het taboe vast onderdeel is geworden."


-Vijandbeelden opnieuw bekeken

Vijandbeelden worden makkelijk in het leven geroepen. Met drie vormen daarvan, islamofobie, antisemitisme en anti-Amerikanisme zijn we sinds 11 september 2001 indringend geconfronteerd. Zebra Magazine vroeg drie specialisten om een jaar later de balans op te maken. Publiciste Sajidah Abdus Sattar zegt: "Een van de gevolgen is dat vele moslims in Nederland nu de houding aannemen dat je beter niet kunt zeggen dat je moslim bent". Onderwijsdeskundige Ido

Abram zag een intensiever contact ontstaan tussen vertegenwoordigers van verschillende groepen: "Als er iets gebeurt, belt men elkaar op, waardoor de dialoog ook iets concreets oplevert: een beter begrip voor elkaars standpunt". Amerikadeskundige Ruth Oldenziel zag een opmerkelijke omslag in de Europese sympathie voor de VS na de aanslagen in New York en Washington: "Sinds het optreden in Afghanistan is dat veranderd. Ondanks de ruk naar rechts keurt Europa het buitenlandbeleid van Bush af."


-Regeerakkoord miskent bijzondere positie vluchtelingen
In het strategisch akkoord van het kabinet-Balkenende worden de contouren voor het asielbeleid geschetst. VluchtelingenWerk Nederland heeft de nodige bedenkingen tegen de plannen om het Vluchtelingenverdrag te herzien, ongedocumenteerde asielzoekers uit te sluiten van de procedure en de repressieve maatregelen op het terrein van de inburgering. Auteur Brigitta van den Berg over herziening van het Vluchtelingenverdrag: "Ook als Nederland een herziening bewerkstelligt, betekent dit nog niet dat asielzoekers direct aan de grens geweigerd kunnen worden."

Verder: de column van Rashid Novaire, Berichten en Aankondigingen, de jurisprudentiebespreking en het kwartaalbericht over racistisch en rechtsextreem geweld van Kafka.

Aanbieding: wie vóór 1 november 2002 een abonnement neemt op Zebra Magazine ontvangt de vijf nummers tot 1 januari 2004 voor ¤ 21.

Vraag een gratis proefexemplaar aan op zebra@lbr.nl of op 010- 2010201. Zie ook: www.lbr.nl/lbr/zebramagazine.