Nieuw-Vlaamse Alliantie


Uitstel verkiezingen Nepal: onmiddellijk schorsing wapenlevering (03/10/02)

De N-VA eist de onmiddellijke schorsing van de wapenlicentie voor de levering van FN-machinegeweren aan Nepal. In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken zei minister Michel op 7 september dat de levering van de 5.500 Minimi's aan Nepal onmiddellijk zou worden opgeschort indien de parlementsverkiezingen op initiatief van de regering zouden worden uitgesteld: "Il est évident que, s'il n'y a pas d'élections organisées et que c'est le fait des autorités, je n' hesiterai pas à utiliser l'article 7; cela va de soi." Op basis van artikel 7 van de wapenwet van 1991 kunnen de bevoegde ministers op elk moment de uitgereikte wapenlicentie opschorten of intrekken, zelfs wanneer de levering al op weg is naar de eindbestemming. N-VA-voorzitter Geert Bourgeois diende reeds een interpellatieverzoek in bij hoogdringendheid.

In het parlement heeft de Agalev-fractie bij herhaling gezegd dat de wapenlevering hoe dan ook dient te worden opgeschort indien de verkiezingen worden uitgesteld. De N-VA vraagt nu de steun van Agalev in haar eis tot onmiddellijke opschorting van de wapenlicentie.

Voor de N-VA is het daarenboven overduidelijk dat premier Deuba eenzijdig verantwoordelijk is voor het uitstel van de verkiezingen in Nepal. Niet alleen binnen de eigen partij van premier Deuba maar ook binnen zijn kabinet is de beslissing tot uitstel van de verkiezingen fel omstreden.

Zoals premier Deuba het in een vorig leven, aan het hoofd van een onafhankelijke verzoeningscommissie, nog zelf verwoordde: wapens zullen het conflict in Nepal níet oplossen, enkel een vredesdialoog en politieke en economische hervormingen kunnen daarvoor zorgen. De paars-groene regering dient dan ook niet op te treden als sponsor van het Nepalees bloedvergieten, maar als ondersteuner van een vredesproces.

De Franstalige politici mogen ondertussen gerust zijn: dankzij de dubieuze verzekering door Delcredere, krijgt FN-Herstal sowieso het beloofde geld, ook wanneer de levering níet doorgaat. En net daarom was het hen van in het begin toch om te doen: de Vlaamse belastingbetaler laten opdraaien voor het kunstmatig in leven houden van de Waalse wapenindustrie.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen