Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse regering moet financiering faciliteitenonderwijs stopzetten (03/10/02)

De N-VA vraagt de onmiddellijke stopzetting van de Vlaamse financiering van het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten. Zowel in maart als in juli van dit jaar nam het Vlaams parlement een motie aan waardoor de subsidie aan het Franstalig onderwijs in de faciliteitenscholen moet stopgezet worden indien de bestaande protocollen en wetgeving niet uitgevoerd worden. Vandaag deelde minister Vanderpoorten nogmaals mee dat de Franstaligen zich blijven verzetten tegen elke regeling terzake. De Vlaamse meerderheidspartijen moeten volgens de N-VA dan ook consequent hun eigen resolutie uitvoeren.

Minister Vanderpoorten deelde, in vervanging van de minister-president, in de Commissie Onderwijs mee dat er geen schot zit in de gesprekken met de Franstalige gemeenschap. Deze weigert pertinent tot een oplossing te komen. Het betreft hier de subsidiëring voor de Vlaamse school in Komen, de organisatie van de taalinspectie en de uitvoering van de bestaande protocollen. De minister deelde wel mee dat ze een zoveelste poging wil ondernemen tijdens het overleg met haar Franstalige collega wanneer de verlaging van de leerplichtleeftijd (van 6 naar 5 jaar) aan de orde is. De minister sloeg de bal helemaal mis wanneer ze stelde niet eenzijdig te kunnen optreden, terwijl de Franstalige gemeenschap dit wél doet in de Nederlandstalige afdeling van de school in Moeskroen. De Vlaamse regering legt de meerderheidsmotie naast zich neer en ondergaat lijdzaam het "njet" van Franstalige zijde.
Twee dagen na elkaar moeten we vaststellen dat de minister-president zijn verantwoordelijkheid ontloopt wanneer een gevoelig communautair dossier op tafel ligt: gisteren Nabholz, vandaag het faciliteitenonderwijs.
Voor de N-VA heeft de Vlaamse regering geen andere keuze dan het stopzetten van de subsidie aan het Franstalig faciliteitenonderwijs.

Auteur:
Vlaams parlement
Kris Van Dijck, Vlaams volksvertegenwoordiger, algemeen secretaris N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen