Ingezonden persbericht

Europese Commissie zet ICT in bij oplossing privacyvraagstuk

Woerden, 3 oktober 2002

De Europese Commissie erkent dat ICT praktische oplossingen biedt voor privacybescherming. Eurocommissaris Frits Bolkestein kondigde daarom in Brussel aan, dat hij het gebruik van Privacy Enhancing Technologies (PET) gaat promoten.

Bolkestein deed zijn uitspraak aan het slot van een tweedaags evaluatiecongres over de Privacyrichtlijn, dat de Europese Commissie op 30 september en 1 oktober 2002 in Brussel organiseerde. Tijdens de Conference on the Implementation of the Directive in the EU, sprak hij van '(...) a more determined effort to promote privacy enhancing technologies (...)'.

De belofte van Bolkestein markeert een omslag in het denken bij de Europese privacy-beleidsmakers, die ICT altijd als privacybedreigend hebben ervaren. Dit resulteerde in verhoogde regeldruk en administratieve lasten via de Privacyrichtlijn uit 1995, die in 2000 in Nederland werd ingevoerd via de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens. De promotie van PET past in een pakket van maatregelen die de Europese Commissie wil nemen om de situatie te verbeteren.

Nederland~ICT pleit al langer voor een strategische inzet van ICT bij de privacybeleidsvoering (zie bijvoorbeeld
http://www.nederlandict.nl/PDFs/speechHB230502.pdf). Tijdens het privacycongres benadrukte de ICT-branchefederatie dat voor de bevordering van PET, het noodzakelijk is om goede aandacht te geven aan de stimulering van de vraag.
Zónder voldoende vraag valt te voorspellen dat het aanbod van PET-gerelateerde diensten en producten achterblijft. Voorbeelden van stimuleringsmaatregelen zijn privacy-awareness campagnes, launching customership en fiscale aftrekbaarheid.

Ook gaf Nederland~ICT aan, dat ICT-aanbieders de ruimte moeten houden voor de ontwikkeling van een innovatief en concurrerend aanbod. Nederland~ICT ziet hierbij voor zichzelf een ondersteunende rol weggelegd en blijft met de beleidsmakers in gesprek over de verdere beleidsontwikkelingen.

Nederland~ICT is de federatie van de ICT-branche-organisaties FENIT, ICT Telecom, VIFKANTEC, ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT. Nederland~ICT heeft als belangrijke taak het stimuleren van de rol van ICT in de Nederlandse economie en samenleving.


---
Noot aan de redactie (