Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 Aan de Voorzitter van 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 de Tweede Kamer der Staten- Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Binnenhof 1A Telefax (070) 333 4033 2513 AA `s Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk B&GA/GAB/02/20698b

Onderwerp Datum Evaluatie-onderzoek Regeling Kinderopvang 3 oktober 2002 en buitenschoolse opvang
alleenstaande ouders
./. Bijgaand treft u het eindrapport aan van het onderzoek naar de KOA- regeling ( Regeling Kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders), uitgevoerd door Research voor Beleid. Met het aanbieden van deze rapportage wordt voldaan aan een eerdere toezegging bij de aanbieding van het onderzoeksrapport "Kinderopvang alleenstaande ouders" in November 2000 (brief TZ/TG/ 2000/68942-b), om de Tweede Kamer te zijner tijd te informeren over de uitkomsten van een breder onderzoek naar de KOA-regeling. De KOA- regeling is een tijdelijke regeling. De regeling wordt naar verwachting in 2004 geïncorporeerd in het Wetsvoorstel basisvoorziening Kinderopvang (Wbk) (TK, 2001-2002, 28447, nr 1-2). Dit wetsvoorstel introduceert een wettelijke aanspraak op tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang voor ouders die arbeid en zorg combineren en voor enkele bijzondere groepen, waaronder de KOA-doelgroep. Deze rapportage bevat gegevens over enerzijds het gebruik en de knelpunten van de KOA- regeling en anderzijds over de omvang en samenstelling van de groep deelnemers aan de regeling in 1999 en 2000. De evaluatie draagt een sterk kwalitatief karakter, mede omdat gemeenten niet altijd in staat waren om te voorzien in de gevraagde kwantitatieve informatie. De gegevens waren onder meer van belang voor de voorbereidingen van de Wbk, en zullen worden betrokken bij de implementatie van dit wetsvoorstel.



2

De resultaten geven geen aanleiding voor een wijziging van de regeling op korte termijn. Knelpunten kunnen gedeeltelijk worden verminderd door intensiever gebruik te maken van een aantal mogelijkheden die de regeling biedt. In het kader van de bestuurlijke afspraken binnen de Agenda voor de Toekomst zijn aanvullende middelen ter beschikking gesteld voor kinderopvang. Deze middelen zijn onder andere bestemd voor een uitbereiding van de doelgroep, en de inkoop van meer flexibele vormen van kinderopvang. Voor de uitvoering van de KOA- regeling is voor 2003 * 68.700.000 gereserveerd. Dit bedrag is exclusief de middelen die in het kader van de `Agenda voor de Toekomst'zijn bestemd voor kinderopvang. Conform het voornemen uit het Strategisch Akkoord om in 2003 niet te bezuinigen op kinderopvang, is de KOA- regeling uitgezonderd van de taakstelling op de reïntegratiebudgetten.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(M. Rutte)