KNMG

Uit het jaarverslag 2001 van de SGRC

De Sociaal-Geneeskundigen Registratie Commissie (SGRC) zorgt als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) binnen de federatie KNMG voor de registratie, herregistratie, erkenning van opleiders en opleidingsinstellingen voor de specialismen arbeid en gezondheid - bedrijfsgeneeskunde; arbeid en gezondheid - verzekeringsgeneeskunde en maatschappij en gezondheid. Ook houdt zij toezicht op naleving van collegebesluiten.

In het verslagjaar kwam de SGRC vier maal in vergadering bijeen.

Taakvervulling
In 2001 ontving de SGRC 159 aanvragen tot registratie. Ze benaderde 778 sociaal-geneeskundigen voor herregistratie en 309 artsen voor inschrijving in het opleidingsregister nadat van een van de opleidingsinstituten werd vernomen dat zij begonnen met een specialisatie in de sociale geneeskunde.

De SGRC is als enige registratiecommissie belast met accreditatie van bij- en nascholing ten behoeve van herregistratie. De commissie ontving in 2001 253 aanvragen tot accreditatie, deels voor één doelgroep, deels voor twee of meer doelgroepen sociaal-geneeskundigen. Er zijn geen gegevens bekend of naast een of meer doelgroepen sociaal-geneeskundigen ook andere groepen artsen-specialisten doelgroep waren van deze scholingen. Eind 2001 had de SGRC nog 52 verzoeken in behandeling; 14 daarvan werden afgewezen.

Vast beleid is dat scholingen die vooral gericht zijn op het beter functioneren als mens of als werknemer, uitsluitend voor accreditatie in aanmerking kunnen komen, als zij specifiek geënt zijn op de beroepsuitoefening van de betreffende sociaal-geneeskundigen.

De SGRC erkende in 2001 5 opleidingsinrichtingen voor de praktijkscholing arbeid en gezondheid, en ze voorzag alle artsen die werden ingeschreven in het opleidingsregister van een praktijkbegeleider (erkenning als opleider).

Gelijkgestelde werkzaamheden in de algemene gezondheidszorg Tegen het beleid van de SGRC om ook artsen algemene gezondheidszorg in management en beleidsfuncties te herregistreren op grond van gelijkgestelde werkzaamheden werd bezwaar gemaakt. Hierover is aan het begin van het verslagjaar met de besturen van de NVAG en de NVJG overlegd. De reden voor dit beleid was dat het herregistratiebesluit bepaalt dat werkzaamheden in onder andere management, beleid en toezicht gelijkgestelde werkzaamheden zijn, omdat daarin geen sprake is van individuele gezondheidszorg. Aangezien deze werkzaamheden vroeger juist de algemene gezondheidszorg vormden is afgesproken artsen voor maatschappij en gezondheid met een oude registratie in een van de takken behorend tot dat specialisme in voorkomende gevallen toch voor een gewone herregistratie in aanmerking te laten komen.

Verzekeringsartsen werkzaam in arbodiensten
Artsen die een dubbele registratie in de sociale geneeskunde hebben, kunnen deze beide registraties alleen behouden als zij aan de herregistratie-eisen voor beide specialismen blijven voldoen. De SGRC stelde in het verslagjaar na overleg met het CSG vast, dat in een arbodienst alleen sprake is van verzekeringsgeneeskundige werkzaamheden als deze bestaan uit

overleg met uitvoeringsinstellingen sociale verzekeringen, overdrachten en beroepsprocedures tegen werkgevers, zoals ook verzekeringsartsen binnen de uitvoeringsinstelling sociale verzekeringen dat doen Om de registratie als verzekeringsarts te behouden moet ten aanzien van de werkzaamheden ook aan intercollegiale toetsing met verzekeringsartsen worden deelgenomen.

Beleid
Voor onder andere de volgende onderwerpen stelde de SGRC instructies of beoordelingskaders vast:


-
kwaliteitseisen voor de praktijkscholing onder begeleiding (zoals bedoeld in art. 17 van CGR-besluit 7-2000), die gelden voor geregistreerde arts voor arbeid en gezondheid, bedrijfsarts die een registratie als verzekeringsarts nastreeft en andersom;


-
het meetellen van posterpresentaties voor accreditatie;


-
overmacht en herregistratie;


-
aanpassing van de tabel overige deskundigheidsbevorderende activiteiten en


-
klachtenregeling.

Erkend erkennen

Sinds 27 juni 2000 gelden erkenningseisen (ingevolge CSG-besluit 2-1999, erkenningseisen voor opleiders, opleidingsinrichtingen en opleidingsinstituten sociale geneeskunde) die om een andere aanpak van de erkenningen vragen. De nieuwe systematiek die daarvoor nodig is wordt in het kader van het in 2001 gestarte project erkend erkennen onder leiding van dr. W.H. van Eek, bedrijfsarts, ontwikkeld. In haar vergadering van september stelde de SGRC de laatste toetsingskaders vast, en gaf zij het groene licht voor het inzetten van een pilot waarin getoetst zal worden of de ontwikkelde kaders en de vastgestelde procedure werken en beantwoorden aan de doelstelling: efficiënt en effectief. De pilot zal plaatsvinden in de eerste helft van 2002, waarna de implementatie en het tarief dat voor erkenning berekend zal moeten worden de SGRC dient voor haar werkzaamheden kostendekkende tarieven te hanteren kunnen worden aangepakt. Als alles volgens de plannen verloopt, kan de SGRC in 2003 volgens CSG-besluit 2-1999 werken.

SGRC op internet
Eind 2001 ging de website waarop ook de SGRC staat in de lucht: www.knmg.nl/ORE . Het volledige jaarverslag van de SGRC kan daar worden gelezen.

Op deze website kunnen onder:
herregistratie\sociaal-geneeskundigen\accreditatie WORD-documenten gedownload worden om te fungeren als zoekdocumenten voor accreditaties van de SGRC.

De SGRC in 2002
De SGRC wil (de pilot van) het project Erkend Erkennen in 2002 tot een goed en werkbaar einde brengen. Ook wil ze het toezicht op de opleidingsinstituten inrichten door het opnieuw organiseren van jaarlijkse bijeenkomsten tussen opleidingsinstituten en cursusleiders met (leden van) de SGRC. Ook wil ze aandacht besteden aan informatie en voorlichting via een nieuwsbrief (najaar 2002) en de website.