Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV deels positief over CTG-besluit over de ANW-vergoeding en de lokale component

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) heeft gisteren, op 16 september, vrijwel integraal de bestuurlijke overeenstemming van 10 juni jongstleden tussen VWS, ZN en LHV over de ANW-vergoeding van Ä 45,38 per uur overgenomen. Op ÈÈn onderdeel heeft het CTG een aanpassing doorgevoerd. Men heeft namelijk een technische correctie op de praktijkkosten toegepast. Het gaat hierbij om kostenposten, die toegerekend kunnen worden naar de ANW. Als er een huisartsendienstenstructuur (HDS) is, zijn deze kosten nu in de begroting van de HDS zelf opgenomen. De vandaag door het CTG vastgestelde beleidsregels worden nu ter goedkeuring aan de minister voorgelegd.
Wat de lokale component betreft, heeft het CTG weliswaar een positieve grondhouding, maar heeft het besloten de minister van VWS eerst een oordeel te vragen alvorens beleidsregels vast te stellen. Dit met name vanwege de omvangrijke maximale meerkosten die kunnen optreden. Hoewel nog lang niet alle hindernissen zijn genomen, beschouwt het LHV-bestuur het CTG-besluit als een stap in de goede richting.

Vergoeding ANW
De beleidsregels die het CTG vandaag heeft vastgesteld voor de vergoeding van de ANW zijn vrijwel geheel conform de verzoeken die de LHV en ZN gezamenlijk hebben gedaan. Op ÈÈn onderdeel is het CTG afgeweken: de vergoeding van de praktijkkosten is bijgesteld. Dit omdat het CTG op het standpunt staat, dat de dienstenstructuren bepaalde kosten van de huisartsen hebben overgenomen. Vooralsnog houdt het CTG hiervoor een bedrag van circa Ä 600,- aan. In de discussie over deze aanpassing lag er een voorstel ad Ä 3.300,- van het CTG-secretariaat wat door interventie van de LHV is teruggebracht tot Ä 615,- . De LHV verzet zich overigens tegen iedere neerwaartse niet onderbouwde aanpassing. Daarnaast zijn er ook extra kosten aan te wijzen voor de huisarts door de HDS-werkwijze. In de komende maanden zal de LHV tot een adequate onderbouwing van deze berekening komen.

Het besluit van het CTG, behelst het volgende:

* Huisartsen verbonden aan een HDS ontvangen een uurvergoeding van Ä 45,38 vanaf 1 oktober 2002.

* Huisartsen niet verbonden aan een HDS mogen per consulteenheid in ANW-uren een consulttarief van Ä 28,40 in rekening brengen. Hier komt nog bij de overlap in praktijkkosten, die voor de niet HDS-huisartsen immers niet door een HDS worden overgenomen.
* De dagtarieven worden enerzijds verlaagd met circa Ä 5.500,- zijnde de vergoeding in het huidige norminkomen voor ANW (in de ziekenfondssfeer is dit al per 1 januari 2002 gebeurd, namelijk met Ä 2,40 per abonnement). Anderzijds komt daar voor HDS-huisartsen en niet-HDS-huisartsen Ä 13.614,- aan inkomensvergoeding voor terug. Tegelijkertijd wordt een onbeoogd verlies aan omzet in de particuliere sfeer gecompenseerd door een verhoging van de particuliere dagtarieven met circa 9 procent.
* De vertraging van een kwartaal in de invoering van de verbetering van de ANW-vergoeding zal worden gecompenseerd via een tijdelijke opslag op de dagtarieven in het laatste kwartaal van 2002.

Lokale component
Wat de aanvullende lokale afspraken (lokale component) tussen huisartsen en zorgverzekeraars betreft, heeft het CTG besloten nog geen beleidsregels vast te stellen. Eerst wordt de minister gevraagd een oordeel te geven over de financiÎle mogelijkheden. De maximale meerkosten kunnen namelijk fors oplopen.
Hoewel het besluitvormingsproces opnieuw is vertraagd, heeft het LHV-bestuur om de volgende redenen vertrouwen in een goede afloop.
* De lokale component betreft een door de vorige minister nadrukkelijk gewenste betaaltitel voor aanvullende afspraken en het bestuur gaat uit van bestuurlijke consistentie.
* De nieuwe minister heeft duidelijke voorkeur uitgesproken voor het verleggen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden naar de lokale partijen.

* Zorgverzekeraars hebben grote behoefte aan de uitbouw van lokale instrumenten en een formele betaaltitel voor reeds regionaal lopende aanvullende arrangementen.

Feedback op uw werkbeleving

Welke factoren verhogen uw werkplezier en wat zorgt juist voor stress?

Vul de CarriËremonitor in, en ontvang een individueel profiel.

LHV CafÈ

Welkom in het LHV CafÈ!
3 oktober 21.00 uur:
Thema "Wat is gebruikelijke huisartsenzorg". Aanwezig o.a. Jaap Schreuder, lid LHV-bestuur. Ga er heen en ontmoet willekeurige collega's die er ook zijn. Of maak een afspraak met anderen om elkaar daar te ontmoeten. Klik hier om het cafÈ te vinden.

(ill: Jan Huizinga: www.huisartsvandaag.nl)

Muurkrant OnLine:

De redactie van de Muurkrant vraagt uw mening over het besluit v/d Ledenvergadering: Huisartsenposten kunnen lid worden van de LHV - een goede zaak?
...of over elk ander actueel thema. Klik hier om deze of andere bijdragen te leveren.

HUISARTSBEURS 2003?

MOET...

...er na de drie vorige, succesvolle 'congres-beurzen' een vierde komen?
Heeft u behoefte aan een vierde Huisartsbeurs in het najaar van 2003? Geef hieronder uw mening en mail desgewenst uw suggesties en bereidheid om mee te werken naar r.vd.sleen@lhv Schrijf hier uw toelichting (vorige polls klik hier). (_) Ja, zeer zinvol
(_) Ja. Ik wil ook meewerken (mail)
(_) Ja, mits ander programma (mail)
(_) Nee, geen behoefte
stem bekijk score