Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV herkent nieuwe elementen in beleid rond huisartsenzorg

De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet in de Zorgnota 2003 nieuwe aanzetten om te komen tot verbetering van de huisartsenzorg op korte en langere termijn en van de positie van de huisarts. De meeste elementen zijn nog niet uitgewerkt. Binnenkort zal de LHV met de minister overleggen over een nadere uitwerking.

De LHV beschouwt het standpunt van de minister, dat niet de kosten maar de zorgvraag uitgangspunt is bij de ontwikkeling van beleid, als een doorbraak. Het kabinet heeft ook financiÎle invulling gegeven aan de uitwerking van het bestuurlijk akkoord over de vergoeding van avond-, nacht- en weekenddiensten, dat de minister met de zorgverzekeraars en de LHV in juni overeenkwam. Daarnaast bevestigt de Zorgnota nogmaals de noodzaak tot een inhoudelijke aanpak van het huisartsentekort. De minister erkent, dat de maatregelen niet budgettair neutraal tot stand kunnen komen.
Concrete maatregelen zijn onder andere een drastische vergroting van de opleidingscapaciteit (met vijftig procent) en de aankondiging van een grootschalige imagocampagne om de instroom in de opleiding te bevorderen.

Ronduit onaanvaardbaar acht het LHV-bestuur het voornemen van het kabinet om het houden van een apotheek door huisartsen op termijn af te schaffen. Zonder apotheek is de huisartsenzorg op grote delen van het platteland niet in stand te houden.

Het LHV-bestuur stelt vast, dat de subsidie voor het project Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS) wordt gestaakt. Niet alleen zijn met het project zeer aanzienlijke kostenbesparingen bereikt, nog belangrijker is, dat het project uiteindelijk zal moeten leiden tot geautomatiseerde patiÎntendossiers. Deze dossiers moeten binnen afzienbare termijn de basis vormen voor de begeleiding van patiÎnten in het integrale proces van zorgverlening. De LHV acht daarom voortzetting van het experiment van groot belang. Ook dit onderwerp zal onderwerp van gesprek zijn in het gesprek dat de minister en het LHV-bestuur binnenkort met elkaar hebben.

Feedback op uw werkbeleving

Welke factoren verhogen uw werkplezier en wat zorgt juist voor stress?

Vul de CarriËremonitor in, en ontvang een individueel profiel.

LHV CafÈ

Welkom in het LHV CafÈ!
3 oktober 21.00 uur:
Thema "Wat is gebruikelijke huisartsenzorg". Aanwezig o.a. Jaap Schreuder, lid LHV-bestuur. Ga er heen en ontmoet willekeurige collega's die er ook zijn. Of maak een afspraak met anderen om elkaar daar te ontmoeten. Klik hier om het cafÈ te vinden.

(ill: Jan Huizinga: www.huisartsvandaag.nl)

Muurkrant OnLine:

De redactie van de Muurkrant vraagt uw mening over het besluit v/d Ledenvergadering: Huisartsenposten kunnen lid worden van de LHV - een goede zaak?
...of over elk ander actueel thema. Klik hier om deze of andere bijdragen te leveren.

HUISARTSBEURS 2003?

MOET...

...er na de drie vorige, succesvolle 'congres-beurzen' een vierde komen?
Heeft u behoefte aan een vierde Huisartsbeurs in het najaar van 2003? Geef hieronder uw mening en mail desgewenst uw suggesties en bereidheid om mee te werken naar r.vd.sleen@lhv Schrijf hier uw toelichting (vorige polls klik hier). (_) Ja, zeer zinvol
(_) Ja. Ik wil ook meewerken (mail)
(_) Ja, mits ander programma (mail)
(_) Nee, geen behoefte
stem bekijk score