NIPO

Economische malaise gaat samen met toename depressie in de huisartsenpraktijk

Merendeel patiënten wil betere behandeling.

Uit een recent gehouden NIPO onderzoek blijkt dat maar liefst eenderde (34%) van de depressiepatiënten vindt dat de huidige economische malaise een negatieve invloed heeft op hun stemming. Ook bij de partners van depressiepatiënten denkt 30% dat er een verband is tussen de economie en de stemming van hun depressieve partner. Daarnaast zegt meer dan eenderde van de partners van huidige depressiepatiënten (34%), dat hun financiële situatie door de depressie verslechterd is.
Ook de macro-economische gevolgen zijn aanzienlijk, omdat blijkt uit dit onderzoek dat bijna een kwart van de partners van langdurige (ex)-patiënten (24%) zich wel eens ziek meldt op het werk of voor afspraken, vanwege de depressie van de partner.
1 | Stelling: De huidige economische malaise (achteruitgang) heeft een negatieve invloed op mijn stemming/ de stemming van mijn partner >

Deze opzienbarende resultaten komen overeen met het verband dat huisartsen zien met economische terugval en de groeiende hoeveelheid depressieve patiënten, waardoor de druk op de huisartsenpraktijk nog verder toeneemt. Drie van de tien huisartsen (29%) heeft het gevoel dat ze door de huidige economische malaise meer depressieve patiënten op hun spreekuur zien dan voorheen en 82% van de huisartsen zegt dat behandeling van mensen met depressie hen veel tijd kost. Daar komt bij dat 33% van de depressieve patiënten het gevoel heeft niet optimaal behandeld te worden. Meer dan ooit is een adequate behandeling voor depressiepatiënten noodzakelijk.

'Een economische recessie werkt blijkbaar als een katalysator bij een depressieve patiënt,' aldus dr. A. Bakker, psychiater van het Sint Lucas Andreas ziekenhuis. 'We weten dat veel depressies recidiveren en in tijden van economische onzekerheid wordt de kans daar blijkbaar groter op. Het onderstreept het belang van een adequate behandeling van depressie, omdat de kans op recidive dan wordt verminderd. Die adequate behandeling is tegenwoordig met een effectieve therapie steeds beter mogelijk.'

De respondenten zijn via NIPO CAPI@Home ondervraagd. Het onderzoek heeft begin september 2002 plaatsgevonden (B2171) (partners n=381, patiënten n=404, huisartsen n=195)

Het NIPO-onderzoek werd mogelijk gemaakt door Wyeth, producent van Efexor XR.


---

Aanvullende informatie voor de redactie

Voor vragen over het NIPO-onderzoek kunt u contact opnemen met: Drs. H. Foekema, Onderzoeksdirecteur NIPO
T: 020-5225444

Voor vragen over de behandeling van depressieve patiënten kunt u contact opnemen met:
Dr. A. Bakker, psychiater in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam T: 020-5108563
M: 06-20617310

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Drs A. Ploos van Amstel, General Manager Wyeth Pharmaceuticals T: 023-5672600
M: 06-11368000