---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Uitreiking Prins Mauritsmedaille (Peter Wiezoreck)

Landmachtbevelhebber reikt Prins Mauritsmedaille uit

03-10-2002

Namens de Koninklijke Vereniging Ons Leger heeft de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal M.L.M. Urlings, vanmiddag (3 oktober) de Prins Mauritsmedaille uitgereikt aan het Korps Commandotroepen (KCT). De commandant van het korps, de kolonel M.J. van Uhm, nam de medaille, die voor het gehele korps bestemd is, in ontvangst. De uitreiking van de medaille vond plaats tijdens een buitengewoon korpsappèl in aanwezigheid van diverse Defensieautoriteiten, oud-korpscommandanten en vertegenwoordigers van de verenigingen van oud-commando´s.

"U behoort vanaf vandaag tot de zeer selecte groep van personen en eenheden die deze medaille heeft gekregen." sprak luitenant-generaal Urlings het KCT toe. "En, laat ik daar duidelijk over zijn: het Korps Commandotroepen verdient deze medaille als geen ander." Het korps ontvangt de medaille voor de professionele wijze waarop het korps zijn opdrachten heeft uitgevoerd en uitvoert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna zijn Nederlandse commandos ingezet in Europa en Azië. Begin jaren negentig is het korps omgevormd tot een "special forces"-eenheid. De afgelopen jaren heeft het KCT belangrijke bijdragen geleverd aan diverse operaties, zoals in Irak, Bosnië en Kosovo. Momenteel zijn er commando´s op uitzending in Afghanistan en Macedonië. "Het uitstekende werk van uw eenheid valt op en wordt, nationaal en internationaal, zeer gewaardeerd. Deze waardering wordt vandaag nog eens extra onderstreept met de uitreiking van de Prins Maurits-medaille, die u wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger. Een medaille, die niet zo maar wordt uitgereikt; een medaille die alleen maar aan de allerbesten onder ons wordt uitgereikt. Het KCT behoort tot de allerbesten en is daar mee een voorbeeld voor de hele Koninklijke Landmacht."

De bevelhebber benadrukte dat de komende jaren ook een beroep zal worden gedaan op de Koninklijke Landmacht. "De vraag naar 'groen op de grond' was hoog en zal ook hoog blijven." Urlings gaf aan dat het overeind houden en verbeteren van de capaciteit van de landmacht om dit soort operaties uit te voeren, voor hem een speerpunt in de komende jaren is. "U en ik weten dat Defensie de komende jaren fors moet bezuinigen. Voor mij staat voorop het behouden van onze operationele capaciteiten. Ik wil de parate operationele eenheden daarom ontzien tijdens de komende bezuinigingen."

De Prins Mauritsmedaille is in 1935 ingesteld en sindsdien 46 keer uitgereikt, onder andere aan Z.K.H. Prins Bernhard. Slechts een maal eerder ontving een militaire eenheid de medaille, te weten het Nederlands-Belgisch VN Transportbataljon in 1994. (Foto: Peter Wiezoreck)