Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

EU-lidmaatschap

VWS bereidt buitenlandse ambtenaren voor op EU-lidmaatschap

Honderdvijftig ambtenaren uit Centraal- en Oost-Europa krijgen uitleg over het beleid in Nederland en Europa inzake drugs, voedselveiligheid en volksgezondheid.

Een aantal van deze landen treedt in 2004 toe tot de Europese Unie. VWS draagt op deze manier bij aan een verantwoorde toetreding.

Het bezoek van de ambtenaren uit Polen, Hongarije, Tsjechie, Slowakije, de Baltische Staten, Roemenie, Bulgarije, Slovenie, Kroatie en Turkije aan Nederland duurt drie weken. De organisatie is in handen van het Trimbos Instituut, de Keuringsdienst van Waren en de NSPH.

Met deze toetredingscursussen kweekt Nederland goodwill bij de kandidaat lidstaten. De meeste deelnemers zijn (toekomstige) decision makers die op deze manier uitgebreid informatie krijgen over onderwerpen als de bestrijding van infectieziekten, veilig voedsel en drugsbeleid.

Later dit jaar vinden er nog meer toetredingscursussen plaats met inbreng van VWS. Deze gaan onder andere over communicatie met de burger en opereren in Brussel. Het voortouw ligt dan bij andere ministeries.