KNMG

Impressie van regiobijeenkomsten over grenzen!

Uit de evaluatieformulieren bleek dat de honderden deelnemers aan de regiobijeenkomsten over het algemeen zeker tevreden naar huis gingen. Op 17, 19 en 26 september stonden de avonden in respectievelijk Eemnes, Spier en Dordrecht in het teken van grenzen. Op deze avonden gaan artsen en KNMG-medewerkers met elkaar in gesprek over onderwerpen uit de praktijk. Wat mag wel en wat mag niet conform de nieuwe gedragsregels? En hoe kan bijvoorbeeld 'flow' een arts ondersteunen om niet over zijn of haar eigen grenzen te gaan? Een impressie van drie boeiende avonden!

KNMG-voorzitter Ruud Hagenouw opende de avonden. Hij ging in zijn inleiding onder andere in op de Zorgnota en gaf aan dat de KNMG doorlopend actief is om de standpunten van de KNMG bij pers en politiek onder de aandacht te brengen. Hagenouw nodigde de aanwezigen en ook u uit om de vele activiteiten in oktober, november en december op de website www.knmg.nl te bekijken en u in te schrijven.

De gedragscodes werden besproken aan de hand van cases. De deelnemers discussieerden onder andere over wel of niet meewerken aan het geven van dwangvoeding aan Folkert van der G., over de grenzen voor melding van (vermoedens van) kindermishandeling (107), over wanneer wel of niet verwijzen naar een genderkliniek, en over hoe om te gaan met vragen naar besnijdenis en hersteloperaties van maagdenvlies (116). De aanwezigen namen actief deel aan de discussies over deze vaak complexe en actuele vraagstukken. (118)

Vervolgens begeleidden Alexandrien van den Brugt van Van Ede & Partners de aanwezigen bij een korte oefening om in concentratie eigen 'flow'ervaringen te onderkennen (122) en te bespreken met de buurman of buurvrouw. Een flow-ervaring is een staat van zijn waarin iemand helemaal opgaat in de gebeurtenis, zich daar heel goed bij voelt en optimaal presteert. Uit onderzoek van Csikszentmihalyi blijkt dat er omstandigheden zijn waaronder je flow kunt bereiken.

De deelnemers aan de workshop formuleerden de volgende omstandigheden rond hun flowmomenten:

- het ging vanzelf

- ik wist wat ik wilde

- aandacht voor jezelf

- concentratie op je taak

- aanmoediging uit omgeving

- uitdaging buiten je routine

- goede balans werk/vrije tijd

- geen materiële beslommeringen

- creatief

- plankenkoorts = goed presteren

- beloning in vooruitzicht

- gebaseerd op visie/verlangen

- zelfsturing en zelf verantwoordelijk

- samenwerken

- aandacht voor de omgeving

- meenemen van leerervaringen uit het verleden om de kans op falen te verkleinen

Het onderzoek definieert als elementen van flow: 1) duidelijk doel
2) feedback
3) uitdaging in overeenstemming met capaciteit
4) concentratie/focus
5) beheersing
6) verlies van zelfbewustzijn
7) transformatie van tijd
8) actualiteit is doel op zichzelf

Als voorwaarden, tot slot, voor flow op het werk werden als randvoorwaarden genoemd:
A) Ruimte om beslissingen te nemen
B) de kans krijgen om voordurend te blijven leren C) variatie in het werk
D) wederzijdse steun en respect
E) zicht op zin en betekenis van het werk
F) wenselijke toekomst

Wellicht is dit ook handige informatie voor uzelf, uw medewerkers en uw patiënten!
Tot slot ontvingen de deelnemers in Spier en Dordrecht een 'handje' van de Carrièremonitor om bijvoorbeeld op de computer te bevestigen (129) als reminder om ook goed voor u zelf te zorgen en regelmatig de vinger aan de pols te houden over uw eigen werkbelasting en carrièreperspectief!