Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Remkes: gekozen burgemeester krijgt scherp profiel

3 oktober 2002

Er zullen in deze kabinetsperiode geloofwaardige en onomkeerbare stappen worden gezet om te komen tot de invoering van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester. De noodzakelijke wetswijzigingen zullen daarvoor zo snel mogelijk in gang worden gezet. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kondigde dit vandaag aan in een toespraak op het jaarcongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

---

De minister zei in zijn speech te kiezen voor een burgemeester met een groot soortelijk gewicht, een burgemeester met een scherp bestuurlijk en politiek profiel dat past in een systeem van checks and balances met een gedualiseerde raad. Dat maakt het hem of haar makkelijker om voorop te gaan bij de vergroting van de veiligheid in zijn of haar gemeente, bij de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en bij de bestrijding van misstanden op plaatselijk niveau. De burgemeester zal naar het oordeel van de bewindsman in ieder geval ook een sterkere invloed op de collegevorming krijgen.

Volgens de bewindsman wordt met de invoering van de gekozen burgemeester recht gedaan aan de wensen van de burger, omdat deze voorziening aansluit op een bredere roep in de samenleving om meer zeggenschap. Burgers hebben de afgelopen jaren op allerlei manieren duidelijk gemaakt dat zij genoeg hebben van beslissingen die óver hen maar niet mét hen worden genomen. 'Ik ben ervan overtuigd dat een lokale overheid die wordt aangevoerd door een democratisch gekozen functionaris, de scepsis van burgers jegens die overheid zal kunnen verkleinen', aldus de minister.

Minister Remkes oordeelt voorts het niet passend te vinden dat in een dualistisch stelsel de burgemeester door de gemeenteraad wordt gekozen. De raad moet zich concentreren op haar controlerende en verordende bevoegdheden. Het zou volgens hem bovendien afbreuk doen aan de zelfstandige positie van de burgemeester, omdat die dan eerder een soort superwethouder zou worden. 'Bovendien zou het achterkamertje van nu ingewisseld worden voor weer andere achterkamertjes', vreest de bewindsman.

Het personeelsbeleid voor burgemeesters zal overigens voor de korte als langere termijn in grote lijnen worden voortgezet. Initiatieven als de ontwikkeling van een specifiek opleidingsprogramma en faciliteiten voor intervisie blijken in een grote behoefte te voorzien en dragen bij aan de kwaliteit van het bestuur. Ineen toekomstige situatie met een direct gekozen burgemeester zal dat niet wezenlijk anders zijn, onderstreepte de bewindsman.

Over de verdere uitvoering van het beleid op dit terrein gaat de minister praten met zowel het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de VNG als met burgemeesters zelf. Nog dit jaar hoopt de bewindsman de contouren van de gekozen burgemeester in een brief aan de Tweede Kamer te schetsen.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -