Ingezonden persbericht


Persbericht
Augustus 2002

www.leesfeest.nl bestaat één jaar!

APELDOORN De kinderboekenwebsite Leesfeest (www.leesfeest.nl) bestaat 3 oktober 2002 één jaar. In de zomer van 2001 werd de site bedacht door student journalistiek Bas Maliepaard en studente psychologie Evie Krom. Zij vonden het aantal professionele websites over kinder- en jeugdliteratuur te mager en besloten hier zelf iets aan te gaan doen. Het doel was kinderen op een frisse, jonge manier te informeren over en te interesseren voor nieuwe kinder- en jeugdboeken. Zij gaven dit, toen samen met een redactie van vijf mensen, vorm door de website te vullen met recensies, columns van bekende jeugdauteurs, spelletjes, brieven, specials en biografieën.

De studenten vroegen illustratrice Charlotte Dematons om de website te illustreren. Zij heeft veel ervaring met het illustreren van kinder- en jeugdboeken en werkt bij verschillende jongerenbladen als 'Tina'. Dematons maakte voor Leesfeest illustraties die aansloten op de sprookjesachtige wereld van de jongere bezoekers en de wat stoerdere wereld van de oudere jeugd. MCDigit, een onderneming voor internetdiensten en softwaretoepassingen, vond het initiatief van de studenten zo leuk dat zij besloot de website geheel kosteloos voor hen te ontwerpen en bij te houden.

Leesfeest bleek een schot in de roos. De website kreeg veel aandacht in de (vak)media en het bezoekersaantal groeide gestaag. Vooral de columns van bekende jeugdauteurs scoorden bij de bezoekers. In de rubriek 'Uit het schrijversleven van...' vertelden in het afgelopen jaar Nanda Roep, Simone van der Vlugt, Anke Kranendonk, Theo Hoogstraaten, Lydia Rood, Jacques Vriens, Corrie Hafkamp, Edward van de Vendel en Anke de Vries over leuke gebeurtenissen uit hun leven als schrijver. Maar ook lieten kinderen via e-mail weten blij te zijn met de recensies van nieuwe kinderboeken. Eindelijk konden ze op internet lezen over boeken die net in de winkel lagen of nog uit moesten komen.

Inmiddels werken acht redactieleden elke maand vrijwillig mee aan de website. Ze schrijven recensies, specials en maken foto's. Eén van de oprichters, Bas Maliepaard, neemt nog steeds de hoofdredactionele taken voor zijn rekening. Dit samen met Geri Marx, ook student journalistiek, die het werk van Evie Krom heeft overgenomen.

Om het eenjarig bestaan van Leesfeest te vieren wordt de hele website opnieuw vormgegeven. Charlotte Dematons heeft schitterende nieuwe illustraties gemaakt die nog beter aansluiten op de zeer brede doelgroep van de site. MCDigit boog zich over een leuk, nieuw design. Leesfeest 'nieuwe stijl' zal begin oktober te bewonderen zijn op internet.

Enkele rubrieken op de site worden overzichtelijker ingericht of zelfs helemaal vervangen. De brievenrubriek maakt plaats voor een forum waarop kinderen sneller kunnen reageren op de site en elkaar. Een toevoeging aan de site wordt de nieuwsrubriek 'Hot Newz'. Hiervoor heeft de redactie een apart e-mailadres aangemaakt waar iedereen (boekhandels, uitgeverijen, schrijvers, bezoekers enz.) nieuws naartoe kan sturen. Via nieuwstip@leesfeest.nl hoopt de redactie een exclusieve nieuwsrubriek samen te kunnen stellen. Als klap op de vuurpijl schreef Rindert Kromhout, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk 2002, speciaal voor Leesfeest een column.

Een korte bloemlezing uit de honderden reacties op Leesfeest per e-mail:

'Ik vind dit een prachtige site' (Ann, 13 jaar)

'Ik vind jullie site echt helemaal het einde! Het is allemaal zo makkelijk uitgelegd. En alles is perfect opgebouwd!' (Dennis, 16 jaar)

'Leesfeest is bij ons de startpagina geworden, alhoewel ik niet weet hoe lang dit gaat duren... Ik vind het zo'n geweldige pagina, zeker met alle mogelijke links, dat ik er uren verdoe en niet tot werken kom! De kinderen vinden het fantastisch om zoveel leuke en vooral begrijpelijke informatie te krijgen.' (Masé, bijna 40)

'Ik vind jullie site heel leuk! Vooral de spellen! Ga zo door!' (Marloes, 8 jaar)

'Ik vind jullie website echt te gaaf voor woorden! Ik zou echt een abonnement nemen als er ook een tijdschrift van jullie was, maar ja dat is er niet...ga zo door!' (Melissa, 12 jaar)

'Ik ben vandaag voor het eerst op jullie site geweest voor school! Echt kikke! Je kunt er veel informatie vinden. Samen met 2 andere klasgenoten. Echt jullie staan op 1!Klasse!' (Jenny, 14 jaar)

'Hallo, wij vinden jullie website mooi...met veel informatie.' (klas 6 uit België)

Aanvullende persinformatie:

!! Let op: Van 2 t/m 12 oktober is het kinderboekenweek! Leuk om in uw berichtgeving iets te doen met een kinderboekenproject als Leesfeest!


- Wilt u meer informatie over de kinderboekenwebsite Leesfeest (www.leesfeest.nl), of wilt u een interview met de hoofdredactie dan kunt u per e-mail contact opnemen met Bas Maliepaard (zie adresgegevens onderaan de pagina).

- Voor illustraties bij uw artikel kunt u een e-mail sturen aan MCDigit (info@mcdigit.nl) o.v.v. illustraties Leesfeest.

- Voor meer informatie over het bedrijf MCDigit kunt u surfen naar www.mcdigit.nl. Voor meer informatie over Charlotte Dematons kunt u terecht op www.leesfeest.nl/bio_charlotte.html
Mocht u besluiten een artikel te schrijven over Leesfeest dan zouden wij het erg leuk vinden hier een exemplaar van te ontvangen. Ook als u op andersoortige wijze aandacht gaat besteden aan ons project vinden wij het leuk dit te weten.

Adresgegevens Leesfeest:

Redactie Leesfeest
Postbus 2142
7302 EM Apeldoorn

Internet: www.leesfeest.nl
E-mail: info@leesfeest.nl