Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT

Hoevelaken, 3 oktober 2002

Lenen tegen 1,1% voor restauratie rijksmonument

Het Nationaal Restauratiefonds is gestart met een nieuwe regeling voor de restauratie van rijksmonumenten. Woonhuiseigenaren en ondernemers die een monument bezitten ( ca. 40.000 eigenaren) hebben vanaf nu de mogelijkheid om met een goedkope lening van het Restauratiefonds hun restauratie snel en eenvoudig te financieren. De rente van deze Restauratiefonds-hypotheek bedraagt momenteel 1,1%. Het grote voordeel ten opzichte van de subsidieregeling voor restauraties zit in de snellere afhandeling van de aanvraag: van vele maanden naar enkele weken.

Om restauratie en onderhoud van een monument te stimuleren, moeten de subsidieregelingen voor de eigenaar zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit betekent heldere en snelle procedures en zo min mogelijk (overheids)loketten. Het Nationaal Restauratiefonds is daarom op verzoek van het ministerie van OCenW gestart met een nieuwe regeling. Woonhuiseigenaren en ondernemers die een rijksmonument bezitten, hebben nu de mogelijkheid om met een goedkope lening van het Restauratiefonds hun restauratie snel en eenvoudig te financieren. Uitgangspunt voor deze nieuwe regeling is het feit dat de eigenaar recht heeft op belastingaftrek. Het Bureau Monumentenpanden van de Belastingdienst bepaalt op basis van een restauratieplan de fiscaal aftrekbare kosten. Nadat de benodigde 'restauratievergunning' verkregen is, kan de eigenaar vervolgens bij het Restauratiefonds een laagrentende Restauratiefonds-hypotheek krijgen. Samen met de belastingaftrek, kunnen monumenteigenaren hiermee dus eenvoudig en voordelig een groot deel van de restauratiekosten financieren. De rente van deze Restauratiefonds-hypotheken ligt vijf procent onder de marktrente voor langlopende hypotheken. Momenteel bedraagt de rente 1,1%. Het Restauratiefonds kan ook de totale financiering van de restauratie verzorgen, inclusief de toekomstige belastingteruggave. Zo kan een eigenaar bij één loket snel en eenvoudig de nodige ondersteuning krijgen. Informatie over de Restauratiefonds-hypotheek is te vinden op www.monumenten.nl , de 'digitale voordeur' van monumentenzorg. De stappenplannen op deze site bieden een persoonlijke handleiding.

Noot aan de Redactie:
Op http://www.restauratiefonds.nl treft u onder 'persinfo' een digitale versie van dit persbericht, achtergrondinformatie, artikelen en interviews over dit onderwerp. Dez kunt u voor publicatie gebruiken. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 439, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.