Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Security Check laat op zich wachten
03-10-2002

De twee onderhandelingsrondes tot nu toe hebben nog geen nieuwe CAO opgeleverd voor Security Check. De wijzigingen in de luchtvaartwet gooien roet in het eten. Sinds enkele weken is bekend dat Filter Zuid in handen komt van een ander beveiligingsbedrijf per 1 april 2003. Recent is ook bekend geworden dat de bewaking van de regionale luchthavens in het geding is.

Dat levert voor de CAO het volgende probleem op: De CAO Security Check wijkt op onderdelen af van de CAO VPB die voor de rest van de bedrijfstak geldt. Het kan en mag natuurlijk niet zo zijn dat een andere beveiligingsbedrijf straks ook op Schiphol gaat werken tegen lagere arbeidsvoorwaarden. Als dat wel wordt toegestaan, krijgen we concurrentie op arbeidsvoorwaarden, waarvan u het slachtoffer wordt. Daar kunnen wij als CNV Dienstenbond geen verantwoordelijkheid voor nemen.
Op dit moment wordt door bonden en werkgever samen onderzocht of er een CAO-constructie gemaakt kan worden waardoor concurrentie wordt voorkomen. Op 7 oktober leggen CAO-partijen de conclusies bijelkaar.

Omdat Security Check onderdelen van haar opdracht verliest, is de grote vraag wat dat betekent voor medewerkers . Er is immers nog steeds grote behoefte aan collegas. Daarnaast eist de uitbreiding van controle op de bagage (HBS) dat er 600 collegas bijkomen. Op het eerste oog valt het dus reuze mee. Het probleem is echter dat de taken uitgebreid worden per 1 januari aanstaande. Ook gaat het om nieuwe functies, waarvan niet duidelijk is hoe deze eruit zien en ingeschaald worden. Het verlies van de beveiligingsopdracht op Filter Zuid en de regionale luchthavens is (pas) per 1 april 2003.

We houden het, met u, goed in de gaten of een Sociale Paragraaf nodig is.

Neem voor vragen of suggesties naar aanleiding van deze Info, contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel. (023)565 10 52.