Dienstenbond CNV

Onzekerheid voor medewerkers Het Parool

01-10-2002


Een week geleden is bekend geworden dat PCM heeft besloten de activiteiten van Het Parool/WeekMedia te beëindigen. Het zou het einde betekenen van de uitgifte van onder meer Het Parool. Totaal gaat het om 266 arbeidsplaatsen. Het Parool heeft tot 15 november 2002 de tijd gekregen om te onderzoeken of het andere financiers kan aantrekken om een doorstart buiten het concern mogelijk te maken. Lukt dit niet, dan zal PCM de medewerkers van Het Parool/ WeekMedia collectief ontslaan.

Zelfstandig verder
Collectief ontslag is onbespreekbaar. CNV Media, de COR en de andere betrokken vakbonden hebben zich unaniem uitgesproken tegen een collectief ontslag. Eerst zal aan Het Parool/ WeekMedia optimaal de ruimte moeten worden geboden om een doorstart te maken. Op deze manier kan het ontslag voorkomen worden.

U heeft allen gehoord dat PCM zich ruimhartig jegens Het Parool/WeekMedia zal opstellen. Het Parool/ WeekMedia heeft al aangegeven dat ook indien zij zelfstandig doorgaan, dit met 15% minder werknemers zal gebeuren. Voor de groep medewerkers voor wie geen plaats is wil CNV Media goede afspraken maken.

Oplossingen binnen PCM
Als op 15 november 2002 blijkt dat verzelfstandiging niet haalbaar is, dan zal er opnieuw naar oplossingen binnen PCM-verband gezocht moeten worden. CNV Media is van mening dat beide partijen tot nu toe onvoldoende bereid zijn geweest deze mogelijkheden te verkennen.

Sociaal Plan
Als gedwongen ontslag uiteindelijk onvermijdbaar mocht blijken, dan rust op PCM de verantwoordelijkheid om werknemers die gedwongen worden ontslagen zo goed mogelijk te helpen met het vinden van een nieuwe arbeidsplaats binnen of buiten PCM.

De vakbonden gaan in de komende weken met PCM praten over een Sociaal Plan. Uitgangspunt is nieuw werk. Werknemers moeten ondersteund worden om elders werk te vinden. Daarnaast zal er een financiële vergoeding moeten komen om de inkomensschade op te vangen.

Onderhandelingen
CNV Media zal samen met de COR en andere vakbonden morgen voor het eerst met PCM onderhandelen over een Sociaal Plan. Het Sociaal Plan moet klaar zijn voor dat Het Parool/WeekMedia verzelfstandigd. Pas dan kan beoordeeld worden met welke keuze de belangen van de werknemers het best gediend zijn.

Uw belangen
Voor u is het onzeker welk scenario uiteindelijk voor uw persoonlijke belangen het beste is. Is een ontslag met een goed Sociaal Plan beter of is een doorstart de beste keuze? De laatste keus heeft als keerzijde dat indien er over een jaar alsnog een einde aan het Parool komt, of dat zeer harde ingrepen in het personeelsbestand onvermijdelijk zijn, het onzeker is of er dan voldoende geld in de onderneming is om een goed Sociaal Plan voor de getroffen medewerkers af te spreken. Daarentegen leidt een goede doorstart tot behoud van werkgelegenheid.

Inspraak en informatie
CNV Media behartigt graag ook uw belangen. Wilt u in de komende periode geïnformeerd worden over de stand van zaken en mee beslissen over het Sociaal Plan, word dan lid van CNV Media. U vrijblijvend een informatiepakket aanvragen op tel. (023) 565 10 52 of via infopakket@cnvdibo.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met Harm Haverkamp, tel. (035) 646 05 80.