D66

Kabinet bang voor kiezer

Overheid en politiek

Thom de Graaf

03-10-2002 - "Het kabinet is bang voor de mening van de kiezers. Dat blijkt uit het feit dat kiezers zich niet mogen uitspreken over het wetsvoorstel dat de intrekking van het referendum regelt", aldus Thom de Graaf. In dit wetsvoorstel staat namelijk een bepaling die met terugwerkende kracht inhoudt dat uitgerekend deze wet niet referendabel is. Dit blijkt uit antwoord op schriftelijke vragen.

"Dit is een dubbele belediging aan de kiezer. De regering wil eerst het democratisch recht van burgers afschaffen en vervolgens wil ze voorkomen dat mensen hiertegen in opstand komen. Anders kan het opnemen van gewraakte bepaling niet worden uitgelegd."

Overigens betwist De Graaf de juridische houdbaarheid van de bepaling. Daarover zal de Raad van State, waar het wetsontwerp voor advies ligt, zich moeten uitspreken. D66 zal in elk geval proberen deze bepaling via een amendement uit de wet te halen. D66 rekent daarbij op steun van de LPF.

D66 heeft een actie op touw gezet "red het referendum". Op de speciale website van de actie www.redhetreferendum.nl zijn inmiddels honderden steunbetuigingen binnen gekomen.