Keywords: TNO Web, Perskamer, Kraamzorg, gezondheidszorg

Perskamer

VAKPERS INFO - "Geurbeleid: wat heeft de toekomst voor ons in petto?" - TNO-symposium op 3 oktober 2002 in Apeldoorn

TNO

14 mei 2002

In Nederland heeft de centrale overheid zich in de afgelopen 25 jaar nadrukkelijk met het geurbeleid beziggehouden en de lagere overheden van gereedschappen voorzien om oplossingen te vinden voor geurhinder in lokale situaties.
Een belangrijk uitgangspunt van het beleid is het zogenoemde ALARA-principe As Low As Reasonably Achievable. De oplossingen die moeten worden gezocht dienen voor alle betrokkenen redelijk te zijn. Het genoemde principe houdt in dat geur nooit overal volledig hoeft te worden weggenomen. Hoe ver moeten bedrijven echter gaan? Hoe wordt een voor omwonenden acceptabele situatie bereikt? Waar liggen de grenzen van het redelijke?

Programma
Het programma van het symposium bestaat uit een tweetal blokken. 's Morgens zal de aandacht zijn gericht op het overheidsbeleid Nederlands en europees en `s middags op de technische, bedrijfskundige en juridische aspecten van het ALARA-principe. Bekende deskundigen zullen ons tijdens het symposium meenemen in:
* 25 jaar Nederlands geurbeleid
Ing A.J.F.P. Peeters Weem; projectadviseur Infomil en voorheen beleidsmedewerker geur VROM;
* Geurbeleid anno 2002
Ir. H.J. van Belois; beleidsmedewerker omgevingsbeleid en industrie van de provincie Gelderland en voorzitter van de klankbordgroep "Geur" van het Interprovinciaal Overleg; * Europese regelgeving
Ir. A.Ph. van Harreveld; directeur PRA Odournet en Convenor van normalisatie werkgroep CEN/TC264/WG2 "Olfactometry", die de draft standard EN 13725 "Air Quality-Measurement of odour concentration using dynamic olfactometry"opstelde;
* Technische oplossingen
Mevr. Ir. C.E. Krist-Spit; afdelingshoofd bij TNO-MEP en verantwoordelijk voor het geuronderzoek binnen TNO-MEP; * Bedrijfskundige aspecten
Ing. B.C. Huisman; directeur operations van Unifine-Cosun; * Juridische randvoorwaarden
Prof. Mr. N.S.J. Koeman; hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam op het gebied van milieurecht en ruimtelijke ordeningsrecht en advocaat bij Stibbe.

In de lezingen en een forumdiscussie zal worden getracht meer helderheid te verkrijgen over de grenzen van het ALARA-principe.

Het symposium zal worden geopend door ing. H.U. Ries directeur van TNO-MEP en onder leiding staan van ing. C.Roos TNO-MEP.

Het symposium is bedoeld voor functionarissen uit de industrie, overheid en technische en juridische adviessectoren die elk vanuit hun eigen achtergrond en invalshoek betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in de problematiek van geurhinder.

Kosten
De kosten voor deelname aan het symposium bedragen EUR 150; exclusief BTW. Indien u prijs stelt op verdere berichtgeving of verdere inlichtingen wilt, kunt u dit melden bij:

ing. A. Boom
telefoon 055 549 38 85
fax 055 549 33 86
e-mail A.Boom@mep.tno.nl

ir. H.J.G. Kok
telefoon 055 549 39 14
fax 055 549 33 86
e-mail H.J.G.Kok@mep.tno.nl

Meer informatie:
TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---