Koninklijke bibliotheek

Wonderland: Van Pietje Bell tot Harry Potter

3 oktober 2002 t/m 5 januari 2003

De Kunsthal Rotterdam en de Koninklijke Bibliotheek presenteren de grootste kinderboekententoonstelling die ooit gehouden is. In 'Wonderland - Van Pietje Bell tot Harry Potter' komt de wereld van het kinderboek spectaculair tot leven. Jong en oud ontmoeten er helden van vroeger en nu: van Arendsoog, Dik Trom en Joop ter Heul tot Kikker, Madelief en snelle Jelle. Alle hoogtepunten uit de kinder- en jeugdliteratuur van de afgelopen 300 jaar komen aan bod. Deze boeken komen uit de collectie kinder- en jeugdboeken van de Koninklijke Bibliotheek, de grootste ter wereld met in totaal 125.000 exemplaren. De Kunsthal presenteert met Wonderland een zogenoemde 'hands-on' familietentoonstelling die de grootste is in haar tienjarig bestaan. Bezoekers kunnen niet alleen kijken, maar ook doen en wegdromen in de wereld van hun favoriete boek. Wonderland is daarom een bijzondere belevenis waarin fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen. De feestelijke opening op woensdag 2 oktober is ook het startschot van de 48ste Kinderboekenweek (t/m 12 oktober) met dit jaar als thema 'AY AY Kapitein!', boeken over boten.

Boekenwand van 160 meter

In twaalf spannende paviljoens worden in Wonderland oude en nieuwe thema's uit kinder- en jeugdliteratuur met beeld en geluid tot leven gebracht. Bezoekers kunnen reizen naar verre landen, griezelen in een donker bos, mijmeren over lang vervlogen tijden en dingen doen die normaal niet mogen. In één van de paviljoens voeren verhalenvertellers het publiek mee naar exotische werelden. Ze dragen bijzondere verhalen voor uit het Midden Oosten, Afrika, Azië, Suriname en de Nederlandse Antillen. |n een 160 meter lange boekenwand staan in vitrines kinderboeken uit alle tijden: van Hieronymus van Alphen's 'Proeve van kleine gedigten voor kinderen' uit 1778 tot het nieuwste deel van Harry Potter. Met een speciaal computerprogramma kunnen de bezoekers pagina voor pagina door deze soms zeer kwetsbare boeken bladeren. In de twee etages hoge Kinderboekenfabriek kan de bezoeker zijn eigen boek maken om zo te ontdekken hoe het is om schrijver, tekenaar, drukker of uitgever te zijn. Tijdens de tentoonstelling worden speciale activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Die staan op de speciale website (www.kb.nl/wonderland) waarop ook een virtueel bezoek aan de tentoonstelling mogelijk is.

Gratis vervoer voor basisscholen

Het VSB Fonds maakt het mogelijk dat zoveel mogelijk basisschoolkinderen uit Nederland met hun klas Wonderland kunnen bezoeken. Het VSB Fonds, dat cultuurdeelname van kinderen wil stimuleren, draagt zorg voor het vervoer van ruim 40.000 schoolkinderen tussen 8 en 12 jaar. Het is de eerste keer dat zoveel kinderen de mogelijkheid krijgen om één tentoonstelling te bezoeken. De Kunsthal is speciaal voor het basisonderwijs tijdens Wonderland ook op maandag geopend. Scholen kunnen zich aanmelden met het formulier op de website www.kb.nl/wonderland.
Wonderland wil de leesinteresse van kinderen stimuleren en schenkt veel aandacht aan de betrokkenheid van kinderen. De familietentoonstelling kenmerkt zich door een sterke educatieve component. Educatie wordt hier niet als een toegevoegde waarde beschouwd, maar als een integraal onderdeel. In samenwerking met Stichting Lezen is een speciaal educatief programma ontwikkeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de begunstiging van VandenEnde Foundation; de ondersteuning van VSB Fonds, Stichting Lezen, Mondriaan Stichting, Fonds 1818, SNS Reaal Fonds en NCDO; en sponsoring door Océ, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, IBM en Shell.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland