Ingezonden persbericht




--
Persbericht 27 augustus 2002

IP Lezing 2002: Zoeken in de toekomst

Er zijn drie manieren om te zoeken: via zoekers (informatie professionals), via bronnen (gemaakt en onderhouden door informatieleveranciers) en via gereedschap (gemaakt door informatici). Op dit moment lijkt er een verschuiving plaats te vinden in de toepassing van deze drie manieren. Er wordt sterker geleund op gereedschap en minder sterk op professionals. De IP Lezing 2002, op 3 oktober a.s. in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam, staat geheel in het teken van deze ontwikkelingen.

Hoe moeten informatie professionals hun eigen competentie inschatten in een omgeving waar gebruiksvriendelijke zoeksystemen van iedereen een 'expert'-zoeker maken? Doen onze traditionele zoekdiensten en
-protocollen er nog toe? Het antwoord op deze en andere provocatieve vragen zal worden gezocht door keynote spreker Reva Basch, onder meer auteur van de bestseller Secrets of the super net searchers.

Anders sprekers zijn:

- Eric Sieverts (UB Utrecht en Instituut voor MIM) geeft antwoord op vragen als: Is het erg als studenten afstuderen met alleen maar materiaal uit Google? En hoe maken we dat eindgebruikers al dat dure materiaal uit databases ook echt gebruiken?

- Simon Alterman (Content Factiva) gaat in op de context van de klant die een steeds belangrijker uitgangspunt voor grote informatieleveranciers wordt.

- Eric Rousseau (Autonomy Systems Ltd) en Kenneth Donau (Autonomy in Nederland) spreken over software-infrastructuren voor het automatisch verwerken van ongestructureerde informatie in elk willekeurig digitaal domein.

De IP Lezing, die om 13.30 uur begint, wordt afgesloten met een paneldiscussie, een borrel en netwerken.

In de ochtend worden vijf op het thema van de IP Lezing toegesneden workshops aangeboden:

- Jeroen Bosman is de beGoogling voorbij en geeft aan waar de informatiespecialist voor bijvoorbeeld zoekvraagmanagement, het diepe web en paginamonitoring wel moet zijn.

- Rob Bruijnzeels geeft - aan de hand van het ontwikkeltraject van bibliotheek.nl - praktische handreikingen voor nieuwe vormen van openbaar bibliotheekwerk in een digitale omgeving.
- Simon Barker en Peter Dupain behandelen het combineren en classificeren van in- en externe informatiebronnen.
- Kenneth Donau belicht de verschillende mogelijkheden en functionaliteiten van de geavanceerde Autonomy-systemen.
- Femke Markus van Elsevier Science geeft een overzicht van wat er te koop is op het gebied van gespecialiseerde machines, die op specifieke sites en onderwerpen zoeken.

Een nadere toelichting op het programma treft u aan op http://www.informatieprofessional.nl.

De IP Lezing is een initiatief van de redactie van Informatie Professional, vakblad voor informatiewerkers