Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/10/02 Koningin reikt Koninklijke Subsidie Vrije Schilderkunst 2002 uit

Hare Majesteit de Koningin reikt donderdagavond 3 oktober in het Gemeentemuseum Den Haag de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 2002 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen dit jaar deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 4500 euro. Aansluitend opent de Koningin een tentoonstelling van hun winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen. Deze expositie is van 4 oktober tot en met 24 november in het Gemeentemuseum te zien.

Dit jaar zonden in reactie op advertenties in dagbladen en kunsttijdschriften 258 jonge kunstenaars ruim 1100 dia's van hun werk in. De inzendingen werden door de jury dit jaar over de gehele linie van bijzonder hoog niveau geacht. Wat met name opviel was de ernst waarmee de schilderkunst tegemoet werd getreden, en de grote aandacht voor techniek en procedure. Op grond van criteria als oorspronkelijkheid, inhoud, visie, artistieke kwaliteit en uitvoering werd in eerste instantie werk van 77 kunstenaars geselecteerd. Uit deze groep zijn in augustus vier kunstenaars gekozen om aan de Koningin te worden voorgedragen als kandidaten voor de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 2002.

Traditioneel vinden de uitreiking en de tentoonstelling plaats in het Koninklijk Paleis te Amsterdam, waar het werk van de jonge kunstenaars te zien is in een minder museale context. Evenals vorig jaar is het dit jaar niet mogelijk het evenement en de tentoonstelling in het paleis te realiseren, toen vanwege het staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning van Spanje, nu in verband met onderhoudswerkzaamheden.

De jaarlijkse aanmoedigingsprijs werd ruim een eeuw geleden ingesteld door Koning Willem III om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. De koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben deze traditie voortgezet.