Katholieke Universiteit Nijmegen

WHERE IS MY NURSE? Over onderzoek en oorbare zorg Datum 3-10-2002
Tijd van 15:45 tot 17:00 uur
Spreker Prof. dr. T. van Achterberg
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Soort Evenement oratie

Beschrijving Waar is mijn verpleegkundige? Patiënten kunnen zich met recht afvragen waar hun verpleegkundige mee bezig is en waarom de verpleegkundige niet bij hen is. Verpleegkundigen moeten elke dag hun aandacht verdelen over veel patiënten en moeten keuzes maken in waar ze wel of geen tijd voor hebben. Die keuzes moeten ze wél kunnen onderbouwen. Onderzoek kan antwoord te geven op vragen als Hoe kan ik problemen van patiënten tijdig herkennen? en Hoe kan ik deze problemen voor patiënten effectief oplossen?. De afdeling Verplegingswetenschap van het UMC St Radboud gaat zich bezighouden met onderzoek naar dit soort vragen. Met de kennis die dit oplevert kunnen verpleegkundigen hun keuzes beter onderbouwen, maar kunnen ze ook meer tijd en ruimte bevechten waar de kwaliteit van de zorg onder de maat is. Zo draagt het verplegingswetenschappelijk onderzoek bij aan zowel een betere positie voor verpleegkundigen als een betere zorg voor patiënten.

De leerstoel verplegingswetenschap kent drie opdrachtgevers: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het UMC St. Radboud. Van Achterberg zal onderwijs verzorgen voor verpleegkunde- en geneeskundestudenten en voor studenten aan de voortgezette opleiding voor verpleegkundigen, praktiserende verpleegkundigen en promovendi. Het onderzoek verplegingswetenschap is primair gericht op de inhoud van de verpleegkundige beroepsuitoefening. Met het onderzoek wordt bijgedragen aan de professionalisering van verpleegkundigen en aan het verder verbeteren van de zorg aan patiënten.
Biografie Prof. dr. T. van Achterberg (Roermond) is benoemd tot hoogleraar aan het UMC St Radboud en de KU Nijmegen met als leeropdracht ´verplegingswetenschap´. Van Achterberg was reeds als universitair docent op dit gebied verbonden aan het UMC St. Radboud. De leerstoel verplegingswetenschap kent drie opdrachtgevers: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het UMC St. Radboud. Van Achterberg zal onderwijs verzorgen voor verpleegkunde- en geneeskundestudenten en voor studenten aan de voortgezette opleiding voor verpleegkundigen, praktiserende verpleegkundigen en promovendi. Het onderzoek verplegingswetenschap is primair gericht op de inhoud van de verpleegkundige beroepsuitoefening.

Contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen Email m.oudenhuysen@hsv.kun.nl
Telefoon 024 - 361 35 28