Nivel


Weinig consumenten ervaren voordelen van fusies van ziekenhuizen

Op 3 oktober praat minister Bomhoff met de Tweede Kamer over de toekomst van de algemene ziekenhuizen. Bijna de helft van de Nederlanders (47,1%) heeft in de afgelopen vijf jaar in de eigen regio te maken gehad met een ziekenhuisfusie. Deze fusie is voor de meesten van hen (55,1%) met veranderingen in de geboden ziekenhuiszorg gepaard gegaan. Over deze veranderingen oordelen consumenten vaker negatief dan positief. Dit blijkt uit een enquête door het NIVEL in juni 2002 onder de leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg

Zo is voor 14,5% van de mensen die met een fusie zijn geconfronteerd de afstand tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis (veel) groter geworden. Tevens stelt eenderde van de mensen die met een fusie werden geconfronteerd (33,1%) dat het ziekenhuis (of een deel daarvan) is gesloten.

Er zijn daarnaast door de consumenten ook duidelijk positieve veranderingen gemeld. Voorbeelden daarvan zijn dat `de zorg in de regio verbeterd is', dat `het nieuw gebouwde ziekenhuis zeer praktisch en modern is ingericht' en dat `het aantal specialismen is uitgebreid'.

Toch blijkt slechts 14% van de mensen in wier regio een fusie heeft plaatsgevonden, het eens met de stelling dat de fusie een positieve invloed heeft gehad op de geboden zorg. Meer mensen, 22%, vinden dat de fusie een negatieve invloed heeft gehad.

Stelling 1:De fusie van de ziekenhuizen heb ik als positief ervaren voor de geboden zorg in de regio (N=387).

Stelling 2: De fusie betekent een meerwaarde voor de ziekenhuiszorg in de regio (N=387).

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel is een samenwerkingsproject van de Consumentenbond en het NIVEL, waarvan op dit moment 1210 huishoudens deel uit maken. 821 huishoudens hebben met betrekking tot dit onderwerp de vragenlijst geretourneerd. Dit komt overeen met een respons van 68%. Met betrekking tot geslacht en leeftijd vormt dit panel een afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek is uitgevoerd in juni 2002.

NIVEL contactpersoon
Dr. Diana Delnoij, programmaleider vraaggestuurde zorg Tel. (030) 27 29 847, email: d.delnoij@nivel.nl

Geef uw mening

Deeltijdwerken maakt het artsenberoep steeds meer tot een gewoon beroep

(_) Mee eens
(_) Geen mening
(_) Niet mee eens
Stem!
Bekijk de resultaten

NIVEL internet partners

Vorige pagina | Home | sitemap | Nivel informatie gebruiken | colofon |

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl