Dienstenbond CNV

Baan krijgt nieuwe bonusregeling
04-10-2002

Onlangs hebben allerlei CNV-leden mij benaderd over de nieuwe bonusregeling per 1 oktober j.l. Het komt neer op een verslechtering en de vraag is: wat is het juridische kader?

Individueel of collectief?
Als de bonusregeling alleen in het individuele contract is opgenomen, moet de werkgever aanpassing van de regeling met iedere medewerker afzonderlijk overeenkomen. Dat is nu niet het geval. Bij Baan ligt de bonusregeling van oudsher op het bordje van de Centrale OndernemingsRaad (COR). Op grond van artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) is wijziging of aanpassing van deze regeling dan ook instemmingsplichtig. Dit betekent dat de COR moet instemmen. Gebeurt dan niet, dan blijft de oude regeling van kracht. Gebeurt dat wel, dan geldt de nieuwe regeling. In principe zijn vakbondsleden hier niet aan gebonden, maar de praktijk laat zien dat als de werkgever en de COR er samen op een goede manier zijn uitgekomen, de rechter zich hieraan conformeert.

Tussentijdse verslechteringen
De bestaande bonusregeling wordt tussentijds aangepast en verslechterd. Mag dat? Grondregel in het arbeidsrecht is dat verslechteringen nooit eenzijdig mogen worden doorgevoerd, dus door de werkgever alleen. Er is altijd overeenstemming nodig tussen medewerker en werkgever.
Je mag tussentijds verslechteringen afspreken, als het maar niet met terugwerkende kracht plaatsvindt.

Van belang is dat de werkgever handelt als een goed werkgever (naar de normen van redelijkheid en billijkheid). Verder moet onderzocht worden of de werkgever een relevant belang heeft bij een bepaalde wijziging (bv. slechte financiële situatie). En dat hij een redelijk voorstel heeft gedaan voor doorvoering van die wijziging. Belangrijk is dat met de medewerker/COR overlegd is en er een ruime
afbouwregeling/overgangsregeling is overeengekomen.

Concreet
De COR heeft ingestemd met de voorgestelde aanpassingen van de bonusregeling. Overweging is geweest dat deze regeling altijd is bedoeld als iets extras, bovenop het vaste salaris. De meeste medewerkers hebben (en houden) 100% van hun vaste salaris. De bonusregeling was ongeveer 15-20% extra bovenop het vaste salaris. In het verleden ontvingen de meeste medewerkers 60-80% van deze bonus. Baan is nu van mening dat als er geen winst wordt gehaald, er ook geen bonus hoeft te worden uitgekeerd. Dat lijkt mij een logische redenering.

Informatie
Baan heeft de medewerkers per mail geïnformeerd over de nieuwe bonusregeling. De COR heeft namens het personeel ingestemd met deze nieuwe regeling. Zeer binnenkort stelt de COR alle medewerkers op de hoogte van de ins en outs van de regeling en de argumenten van de COR om in te stemmen. Dat lijkt me ook dringend noodzakelijk, omdat dit alle medewerkers aangaat.

Ga in gesprek!
Indien u er echt stevig op achteruit gaat, stel ik voor dat u uw mening neerlegt bij de COR en bij uw leidinggevenden/HR met het verzoek om hier alsnog iets aan te doen. Een beperkt aantal medewerkers wordt zelfs geconfronteerd met een teruggang in het vaste salaris van 100% naar 70%. Dat is niet acceptabel en wat mij betreft moet dat worden gecorrigeerd. Ik heb begrepen dat de COR hierover gaat spreken met de directie van Baan.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (055) 577 26 40.