Gemeente Goes

Persbericht

Start actie schoolontruimingsoefening op Prinses Ireneschool

Vrijdag 4 oktober a.s. begint de Nationale Brandpreventieweek, die duurt van 4 tot 12 oktober. Burgemeester drs. D.J. van der Zaag geeft op 4 oktober om 9.30 uur het startsein voor een schoolontruimingsoefening op de Prinses Ireneschool, Kamperfoeliestraat 63 in Goes. De Ireneschool werd uitgeloot uit een groot aantal scholen die zich tussen 22 augustus en 15 september bij de brandweer hadden aangemeld voor deelname aan de schoolontruimingsoefening.

Dit levert de school ondermeer het lespakket 'Het vuur de baas' op en een uitnodiging voor een rondleiding bij de Brandweer.

Landelijk startschot

De gemeentelijke 'aftrap voor de schoolontruimingsoefening' volgt de landelijke actie die ook op vrijdag 4 oktober wordt gegeven voor de Nationale Brandpreventieweek in Utrecht. Meerdere scholen in de gemeente Goes volgen dit voorbeeld, maar alleen op de Prinses Ireneschool wordt de ontruimingsactie officieel geopend en groots aangepakt in het bijzijn van de brandweer en de burgemeester. Ook de rode tankautospuit ontbreekt niet. In de week die daarop volgt begeleidt de brandweer de 15 scholen die zich bij de brandweer hebben aangemeld voor de ontruimingsoefeningen.

Ontruimingsplan

Nederland telt ongeveer 8.000 basisscholen, waarvoor de brandweer in gebruiksvergunningen voorschrijft dat ze moeten beschikken over een ontruimingsplan en dat er eenmaal per jaar een ontruimingsoefening moet worden gehouden. Directeuren van scholen ook die zonder gebruiksvergunning - zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid van hun school. Zo'n ontruimingsplan bevat o.a. informatie over het aantal leerlingen, het alarmnummer van de brandweer, het type gebouw, aantal verdiepingen, de plattegrond met daarop de vluchtwegen, de taakverdeling binnen het coördinatieteam.

Omdat het schoolontruimingsplan meer is dan alleen het aanzetten van een alarmsignaal, is ervoor gekozen om dit jaar de Schoolontruimingsoefening over het voetlicht te brengen.

Controlelijst brandveiligheid

De gemeente Goes onderschrijft nadrukkelijk het belang voor de brandveiligheid, waarvan een ontruimingsplan deel uit maakt. Maar daarnaast zijn er nog meer aandachtspunten waar de brandveiligheid betrekking op heeft. Daarom is aan alle schooldirecties in de gemeente een brief gestuurd met bijgevoegd een controlelijst brandveiligheid "scholen". In de brief staat vermeld dat brandveiligheid niet alleen door de brandweer in de gaten moet worden gehouden, maar dat de schoolleiding hier ook een zeer groot aandeel in hoort te hebben. Ondanks dat nagenoeg alle scholen de brandveiligheid al serieus aanpakken biedt de brandweer met deze controlelijst een handvat om structureel in eigen beheer brandveiligheidscontroles uit te voeren zonder daarbij zaken over het hoofd te zien.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de brandweer Goes,tel.( 0113) 27 66 00