Gemeente Ede

Prof. dr. W.A. van Staveren uit Bennekom Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

Mevrouw prof. dr. W.A. van Staveren uit Bennekom wordt op vrijdag 4 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Mevrouw G.H. Faber zal haar als burgemeester van de gemeente Wageningen de versierselen opspelden die bij deze koninklijke onderscheiding horen. Mevrouw Van Staveren (63 jaar) ontvangt de onderscheiding omdat zij zich als bijzonder hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum op zeer bijzondere wijze heeft ingezet voor voedingsonderzoek, vooral het onderzoek naar de voeding van de oudere mens. De uitreiking vindt plaats tijdens de viering van haar 30-jarig dienstverband bij de Landbouw Universiteit Wageningen.

Loopbaan
De loopbaan van mevrouw Van Staveren vertoont een duidelijke en zeer bijzondere ontwikkelingslijn. Via de opleiding tot diëtist in Amsterdam en werkervaring in de gezondheidszorg naar een wetenschappelijke carrière, resulterend in een bijzonder hoogleraarschap in 1988. In de periode van 1962 tot 1972 deed decoranda wetenschappelijk werk bij de researchinstelling TNO Voeding te Zeist. Binnen deze werkkring is haar interesse voor onderzoek verder uitgegroeid, onder andere door een onderzoeksproject in Suriname.

In 1972 aanvaardde mevrouw Van Staveren een functie bij de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen op de afdeling Humane Voeding. Binnen de Landbouwhogeschool en later de Landbouw Universiteit Wageningen heeft zij vanaf die tijd een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Ze begon in 1972 als diëtist, behaalde in 1974 haar Master of Science in Nutrition aan de Universiteit van Londen. In 1985 promoveerde mevrouw Van Staveren aan de Landbouw Universiteit Wageningen tot doctor in de Landbouwwetenschappen en in 1988 werd zij binnen de universiteit benoemd tot bijzonder hoogleraar met als leeropdracht: de voeding van de oudere mens.

Mevrouw Van Staveren heeft zich steeds, zowel binnen als buiten de Universiteit, met volharding en groot enthousiasme ingezet voor de erkenning van het beroep en werkveld van de diëtist binnen voedingsonderzoek. Zij heeft baanbrekend werk verricht en is tegen de gevestigde orde en (voor)oordelen in, het belang van de diëtist in de universitaire organisatie blijven behartigen. In die zin heeft zij ook binnen de universitaire wereld bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw op het terrein van de wetenschap.

In 1998 is mevrouw Van Staveren benoemd tot bijzonder hoogleraar Voeding en Diëtetiek bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar grote verdienste hierbij is dat op een hoger niveau erkenning en professionalisering van het werk van de diëtist wordt bewerkstelligd.

Onderzoek
Mevrouw Van Staveren heeft veel onderzoeksprojecten gedaan. In haar onderzoeksactiviteiten heeft de maatschappelijke betekenis van haar projecten steeds een belangrijke rol gespeeld. Haar onderzoeken zijn gericht op het effect van voeding op de gezondheid van kwetsbare groepen mensen, zoals zuigelingen, kinderen, oudere mensen en de zich volgens macrobiotische gedrags- en leefregels voedende mens. Het onderzoeksterrein was en is zowel in de westerse als niet-westerse wereld. Veel van haar vrije tijd besteedde zij aan de begeleiding van 25 promovendi op deze projecten.

Kennisoverdracht
Mevrouw Van Staveren zet zich belangeloos in voor lezingen, voordrachten en symposia in vele landen over de hele wereld. Daarnaast heeft zij ook haar inbreng in de opleiding en bijscholing van voedingswetenschappers, diëtisten, huisartsen en ziekenhuisartsen. Zo heeft zij enkele unieke leerboeken op haar naam staan en verleent ze redactionele medewerking aan enkele wetenschappelijke tijdschriften.

Een grote blijk van erkenning was de toekenning van de eerste Liga Voedingsprijs in 1987 voor haar gehele onderzoekswerk tot dan toe.

Commissies
Vanaf het moment waarop haar loopbaan begon, heeft mevrouw Van Staveren vrijwillig en belangeloos deelgenomen aan binnenlandse en buitenlandse expertcommissies. Dit gaf haar de mogelijkheid om opgedane kennis en ervaring verder uit te dragen.

Gezondheidsraad
De voeding van de oudere mens is het specifieke terrein van haar bijzondere leerstoel. Vanuit deze expertise heeft zij onder andere een grote en belangrijke bijdrage geleverd aan beleidsadviezen van de Voedingsraad en de Gezondheidsraad voor de Nederlandse overheid.

In 1984 is mevrouw Van Staveren door de Kroon benoemd tot lid van de toenmalige Voedingsraad, een wetenschappelijk adviescollege van de regering. In 1996 is de Voedingsraad opgeheven en werd zij lid van de Gezondheidsraad. In deze hoedanigheid heeft mevrouw Van Staveren meegewerkt aan een groot aantal beleidsonderbouwende wetenschappelijke adviezen aan de regering op het gebied van voeding en gezondheid. Zo is o.a. het Advies Voeding van de oudere mens onder haar leiding tot stand gekomen. Dit advies heeft onder meer geleid tot maatregelen gericht op de verbetering van de vitamine D voorziening van ouderen ter preventie van osteoporose en botfracturen op oudere leeftijd.

Daarnaast heeft zij zich vele jaren belangeloos ingezet voor o.a. de realisatie van een inhoudelijk goede Nederlandse Voedingsmiddelentabel, waarin de samenstelling van de in ons land verkrijgbare voedingsmiddelen is opgenomen. Door deze tabel is een betrouwbaar inzicht in de voedingskundige kwaliteit van de Nederlandse voeding mogelijk geworden.

Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
Mevrouw Van Staveren is vanaf 1961 lid van de NVD. Vanaf het begin heeft zij op vrijwillige basis haar kennis en kunde binnen de kaders van de NVD ingezet. Vanaf 1967 heeft zij haar bijdrage geleverd aan allerhande projecten, commissies en klankbordgroepen. Recente activiteiten zijn deelname aan het comité van aanbeveling van de campagne wie beter eet wordt sneller beter in het jaar 2000 en het vervullen van het voorzitterschap bij het tot stand komen van de richtlijn Vocht en voeding in verpleegtehuizen.

Zij kreeg van deze vereniging op 19 april 2001 het erelidmaatschap voor de verdiensten voor de beroepsgroep diëtisten.

technische realisatie:
Terrazur