Gemeente 's-Hertogenbosch

03-10-2002

Start actie schoolontruimingsoefening op basisschool Merlijn

Nationale brandpreventieweek 2002

Vrijdag 4 oktober aanstaande start de Nationale Brandpreventieweek. Op deze dag geeft wethouder B. Eigeman, van onder meer onderwijs, voor alle basisscholen in de gemeente op basisschool Merlijn het startsein voor de Nationale Schoolontruimingsoefening: het centrale thema van de Nationale Brandpreventieweek 2002.

Basisschool Merlijn werd ingeloot uit een groot aantal scholen die zich tussen 1 en 22 september bij de brandweer hebben aangemeld voor deelname aan de schoolontruimingsoefening. Deze school ontvangt onder meer het lespakket ¿Het vuur de baas¿, een uitnodiging voor een rondleiding bij de brandweer en een voorlichtingsavond op school door de Brandwondenstichting over de gevolgen van brand. Meerdere scholen doen mee met de schoolontruimingsoefening, maar alleen Openbare Basisschool Merlijn voert de ontruimingsactie uit in het bijzijn van de brandweer, mét rode tankautospuit.

Ontruimingsplan
Nederland telt ongeveer 8.000 basisscholen, waarvoor de brandweer in gebruiksvergunningen voorschrijft dat ze moeten beschikken over een ontruimingsplan en dat er eenmaal per jaar een ontruimingsoefening moet worden gehouden. Directeuren van basisscholen (ook zonder gebruiksvergunning) zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid van hun school. Een dergelijk ontruimingsplan bevat onder meer informatie over het aantal leerlingen, het alarmnummer van de brandweer, type gebouw, aantal verdiepingen, plattegronden met daarop de vluchtwegen, taakverdeling binnen het coördinatieteam en de plaats waar men zich verzamelt.

Waarom oefenen
Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis hebben van hoe ze moeten handelen bij een brandalarm. Daarom is het ook goed om dit regelmatig op school te oefenen. Uit onderzoek blijkt dat namelijk veel mensen tegen de aanwijzingen in, precies het verkeerde doen als ze betrokken raken bij een ontruiming vanwege brand. Hoe jonger kinderen leren wat ze moeten doen, hoe meer kans op overleven. Als kinderen op jonge leeftijd al eens ontruimingsoefeningen hebben meegemaakt, staan ze er als het ooit echt gebeurt in bijvoorbeeld een bioscoop of discotheek, niet zo vreemd tegenover. Dan weten ze dat ze zich aan de aanwijzingen moeten houden. Daarnaast blijkt dat kinderen thuis vertellen dat er op school een ontruimingoefening is gehouden en wat de juiste handelswijze is bij een brandalarm. Hierdoor worden ook ouders zich bewust van het maken van afspraken over het ontvluchten van de woning bij brand.