Ingezonden persbericht

EERSTE AANKONDIGING 20-4-2002

Symposium "Diabetes mellitus en zwangerschap in Nederland"

Onder auspiciën van de
Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)

Met accreditatie voor gynaecologen, internisten,
kinderartsen en diabetesverpleegkundigen

Vrijdag 4 oktober 2002
Golden Tulip Hotel Figi Zeist

Op vrijdag 4 oktober 2002 wordt in Hotel Figi te Zeist het symposium "Diabetes mellitus en zwangerschap in Nederland" gehouden. Aanleiding van dit evenement is een groot landelijk wetenschappelijk onderzoek dat komend najaar wordt afgerond. De bedoeling van het onderzoek én van het symposium is om beter inzicht te krijgen in de complicaties rond zwangerschap en bevalling bij vrouwen met diabetes mellitus type 1. Méér kennis over de oorzaken van deze complicaties kan uiteindelijk leiden tot betere preventieve en therapeutische maatregelen.

Achtergrond

Zwangerschap bij vrouwen met diabetes mellitus type 1 gaat gepaard met een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind, perinatale morbiditeit (macrosomie en hypoglykemie) en mortaliteit als gevolg van onder meer prematuriteit en hartafwijkingen. Ook treden vaak obstetrische complicaties op, zoals pre-eclampsie en premature partus. Gebleken is dat goede diabeteszorg vóór en tijdens de zwangerschap leidt tot minder aangeboren afwijkingen en tot een beter verloop van de zwangerschap.

In een retrospectief onderzoek in drie ziekenhuizen in Utrecht, Groningen en Zwolle (periode van 1986 tot 1997) bleken er - ondanks goede diabeteszorg - nog steeds méér complicaties op te treden bij zwangere vrouwen met diabetes dan bij vrouwen zonder diabetes. De frequentie van aangeboren afwijkingen (met name aan hart en zenuwstelsel) was bij baby's van vrouwen met diabetes drie- tot vijfmaal zo groot. Ook was er vaker sprake van macrosomie, premature partus, sectio caesarea en pre-eclampsie.

Om een indruk te krijgen of deze resultaten representatief zijn voor heel Nederland en of er oorzaken zijn aan te wijzen voor de verhoogde kans op problemen, werd besloten tot een grootschalig prospectief onderzoek in zoveel mogelijk Nederlandse ziekenhuizen.

Het onderzoek

De aanleiding van het symposium op 4 oktober 2002 is het bekend worden van de resultaten van het landelijke onderzoek "Diabetes mellitus type 1 en zwangerschap in Nederland 1999-2000", uitgevoerd door mevrouw I.M. Evers, arts-onderzoeker van de afdeling Obstetrie van het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht. Zij hoopt in november op deze studie te promoveren.

Het onderzoek betreft vrouwen die zwanger werden in de periode van 1 april 1999 tot en met 31 maart 2000. Het gaat hierbij om de zwangerschappen van 348 vrouwen met diabetes mellitus type 1 in 118 Nederlandse ziekenhuizen. In totaal werden 324 baby's geboren (onder wie acht tweelingen en één drieling).

Beschreven worden de thema's: preconceptionele kennis en voorbereiding, de frequentie van en risicofactoren voor ernstige hypoglykemieën en de perinatale en maternale uitkomsten. Een belangrijke vraag is ook in hoeverre de uitkomst van de zwangerschap bij vrouwen met diabetes mellitus type 1 verschilt van die bij vrouwen zonder diabetes.

Het symposium op 4 oktober

Tijdens het symposium op 4 oktober 2002 worden de eerste resultaten gepresenteerd van dit unieke landelijke onderzoek, het grootste dat ooit op dit gebied in Nederland is verricht.
Op basis van deze resultaten zullen diverse sprekers tijdens het symposium ingaan op de consequenties hiervan voor de toekomst. Ook worden gegevens gepresenteerd over schildklierafwijkingen bij zwangere vrouwen met diabetes.

Centrale vraag en doelstelling daarbij: hoe kan de zorg aan zwangere vrouwen met diabetes verder worden geperfectioneerd, opdat deze groep qua risico's en complicaties steeds minder zal afwijken van zwangere vrouwen zónder diabetes? Een aantal onderwerpen wordt plenair behandeld. Daarnaast zijn er parallelsessies voor enerzijds internisten, gynaecologen en kinderartsen, en anderzijds diabetesverpleegkundigen en diëtisten. Alle sprekers zijn afkomstig uit deze doelgroepen.

De organisatie van het symposium

Het symposium "Diabetes mellitus en zwangerschap in Nederland" wordt georganiseerd door de Zwolse Internisten Federatie (ZIF) en de afdelingen Obstetrie en Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, de initiatiefnemers van het landelijke onderzoek. Het symposium wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), het samenwerkingsverband van artsen, onderzoekers, diabetesverpleegkundigen en mensen met diabetes. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door Disetronic Medical Systems BV, Medtronic MiniMed en Novo Nordisk Farma B.V.

Nu al vier accreditaties!

Het symposium is geaccrediteerd door de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (5 punten), de Nederlandsche Internisten Vereeniging, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (4 punten) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (6 punten). Diëtisten krijgen een bewijs van deelname: dit kunnen zij gebruiken voor het onderdeel deskundigheidsbevordering van het kwaliteitsregister van de NVD.

Alle symposiumdeelnemers krijgen op 4 oktober een exemplaar van het proefschrift van mevrouw I.M. Evers. Voorts is dan ook het oktobernummer van DiabeteSpecialist beschikbaar, dat voor een groot deel in het teken staat van het thema "diabetes mellitus en zwangerschap".

TOELICHTING

* Deze vooraankondiging is verzonden door Herbschleb & Slebos, Guus Herbschleb, telefoon (033) 4805709, e-mail gh@xs4all.nl.
* Op dit moment kunnen géén aanvullende inlichtingen worden verstrekt. Als u meer informatie wenst, hoeft u niets te doen. Zodra nieuwe gegevens bekend zijn, zullen wij u een e-mail sturen.
* Het gedetailleerde programma met namen van sprekers en titels van lezingen volgt in de loop van mei.

* Indien een collega van u ook op de hoogte wil blijven, mail dan zijn of haar e-mailadres.