Actueel

Schadevergoedingen Puttense moordzaak

Bron: Gerechtshof Leeuwarden

Datum actualiteit: 4-10-2002

In de "Puttense moordzaak" heeft het gerechtshof te Leeuwarden vandaag de beslissingen bekendgemaakt op de verzoeken tot schadevergoeding van H.d.B. en W.V.

Beide mannen zijn in 1995 in hoger beroep door het gerechtshof te Arnhem veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf terzake van de verkrachting en doodslag van C.A. Zij werd op zondagmiddag 9 januari 1994 in Putten levenloos aangetroffen in de woning van haar grootmoeder.

Zij hebben gedurende 6 jaar en 8 maanden hun straf ondergaan. Daarna heeft de Hoge Raad hun herzieningsverzoek gegrond verklaard en is de zaak in januari en april van dit jaar door het hof te Leeuwarden opnieuw behandeld. Zij zijn op 24 april vrijgesproken.

Verzoekers hebben een vergoeding gevraagd voor de schade die zij hebben geleden door de tijd die zij ten onrechte in gevangenschap hebben doorgebracht.
Zij hebben elk de materiële en immateriële schade gespecificeerd tot een bedrag van ruim Euro 2.000.000,--.

Het hof is tot het oordeel gekomen dat de gevolgen van de ondergane straf voor verzoekers in elk geval zo ernstig zijn, dat zij van overheidswege ruimhartig behoren te worden gecompenseerd. Het hof heeft gronden van billijkheid aanwezig geacht om ieder van de verzoekers een schadevergoeding van ongeveer Euro 1.000.000,-- toe te kennen.

Voorts is vergoeding gevraagd voor de proces- en advokatenkosten. Ook die verzoeken zijn door het hof voor een deel gehonoreerd. Het hof heeft in het bijzonder rekening gehouden met het feit dat de raadsman aan W.V. als pro-deo advokaat is toegevoegd.
Dat verklaart dat aan W.V. Euro 9.391,-- wordt vergoed en aan H.d.B. Euro 87.467,--.

Zie de uitspraken:
'AE8347','AE8348','AE8349','AE8350','AE8351'en 'AE8352'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE8353

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9229&i=&ti= .