Dienst Binnenstad Amsterdam


Milieubeleid binnenstad

Het Dagelijks Bestuur heeft op 1 oktober ingestemd met de uitwerking van de milieuparagraaf in het Programakkoord Amsterdam-Centrum 2002-2006.

In een dertiental punten wordt ingegaan op de wijze waarop de doelstelling - een veilig en schoon leefmilieu - in de binnenstad wordt nagestreefd.

Eén van die punten is dat er op het gebied van het energiebeleid, in samenwerking met Bureau Monumentenzorg, een pilotproject in het Blauwlakenblok wordt uitgevoerd. Hierbij worden milieuvriendelijke energie- en geluidsmaatregelen genomen, maar blijven de nieuwbouweisen wel voldoen aan de eisen van monumentenzorg en welstand. Een geslaagde uitvoering van het project zou een doorbraak zijn en de kansen voor esthetisch verantwoorde isolatiemaatregelen in de toekomst sterk vergroten.

Andere belangrijke punten uit de uitwerking van de milieuparagraaf zijn:


·
Een risicoatlas wordt samengesteld: een inventarisatie van locaties waar externe veiligheid een rol speelt, zoals plaatsen waar LPG tanks te vinden zijn en vuurwerkverkooppunten. Het resultaat zal, wanneer de inventarisatie is afgerond, op de site te raadplegen zijn.


·
Er wordt onderzoek gedaan, een zogenoemde klimaatscan, waarbij wordt gekeken wat sterke en zwakke kanten van het staande energiebeleid zijn en welke maatregelen in de toekomst een hoog milieurendement zullen hebben. Deze scan kan gefinancierd worden uit subsidie van het rijk.


·
Deelgenomen wordt aan het project Adam en EPA, waarbij aan alle huiseigenaren een krant wordt gestuurd met informatie over het (geheel gesubsidieerd) aanvragen van een Energie Prestatie Advies (EPA), aan de meest voorkomende uitvoeringsmaatregelen en de daarvoor beschikbare subsidies. Dit project wordt uit bestaande budgetten bekostigd.

In andere paragrafen van het Programakkoord staan tevens maatregelen beschreven op het gebied van afvalscheiding, verkeer, horeca, evenementen. Deze zijn in overeenstemming met de milieuparagraaf

Publicatiedatum: 4 oktober 2002

Overig nieuws