Politie Rotterdam-Rijnmond

Avonduitgave vrijdag 4 oktober 2002

* BEJAARDE BEWOONSTER DOOD EN GEKNEVELD IN WONING AANGETROFFEN

Politiepersoneel van het district De Noordhoek stelde vrijdagavond kort na zes uur een onderzoek in een woning in de Erasmusstraat in. Alerte omwonenden hadden de politie gebeld dat zij de 76-jarige bewoonster sinds donderdagavond niet meer hadden gezien, maar dat er wel licht in haar woning brandde. In de woning, die geheel overhoop was gehaald, werd de bejaarde bewoonster dood aangetroffen. Bovendien was zij gekneveld. Op het stoffelijk overschot zal sectie worden verricht om de juiste doodsoorzaak te kunnen vaststellen. De politie houdt daarbij rekening met een misdrijf.


* AANRIJDING MET DODELIJKE AFLOOP
Vrijdagmiddag rond kwart voor twee kwam een 72-jarige Rotterdammer op z'n fiets om het leven bij een aanrijding op de Ankie Verbeek Ohrlaan. De Rotterdammer stak plotseling via een groenstrook de rijbaan over en werd daarbij aangereden door een juist passerende auto, bestuurd door een 22-jarige man uit Berkel en Rodenrijs. Politiemensen en personeel van de GGD trachtten de ernstig gewonde man nog te reanimeren, maar het slachtoffer overleed korte tijd later ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen.


* DRIE HENNEPKWEKERIJEN IN WONING AANGETROFFEN EN ONTMANTELD

Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd vrijdagmorgen rond half tien door politiepersoneel van het district Rotterdam-West op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld in een woning in de Gerrit Jan Mulderstraat. Op de tweede en derde etage werden in totaal drie hennepkwekerijen aangetroffen, waarbij zo'n 900 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag werd genomen. Personeel van Eneco sloot de stroomvoorziening, die illegaal werd afgetapt, direct af en constateerde tevens dat er diverse elektriciteitsdraden waren doorgebrand, waardoor er een zeer verhoogd brandrisico aanwezig was. Naar de bewoner van het pand, die niet thuis bleek, wordt een onderzoek ingesteld.


* BIJ TRAMCONTROLE: EEN OP DE DRIE REIST ZWART

Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield vrijdagmiddag tussen één en vier uur, samen met personeel van de RET, op het Kruisplein een vervoersbewijscontrole in het openbaar vervoer. In totaal werden 880 passagiers in 14 trams gecontroleerd. Daarbij bleek dat 307 passagiers niet beschikten over een kaartje. Van de zwartrijders kregen er 242 een proces-verbaal en betaalden er 65 direct de opgelegde boete.


* MAN MAAKT VAL VAN EN MET LADDER
Hoek van Holland - Vrijdagmiddag rond kwart voor drie maakte een 65-jarige bewoner van de Steven van der Haghenstraat een val van en met z'n ladder. De man was bezig z'n dakgoot schoon te maken, toen de ladder waarop hij stond door nog onbekende oorzaak omviel en het slachtoffer met ladder en al in de tuin terechtkwam. Nadat het slachtoffer door personeel van de Medische Urgentiehelikopter en GGD was gestabiliseerd werd hij met diverse botbreuken en rugletsel met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vervoerd.


* MAN BEROOFD VAN TAS MET KOSTBARE FOTO-APPARATUUR

Vrijdagmiddag kort voor één uur werd op de Lodewijk Pincoffsweg een daar lopende 46-jarige Rotterdammer beroofd van z'n fototas, met daarin een camera en diverse lenzen met een waarde van ruim zesduizend euro. Tijdens het passeren griste een man op een zwarte bromscooter de fototas uit de hand van het slachtoffer en reed volgas met z'n buit weg.


* VIJFJARIG JONGETJE VALT VAN DRIE HOOG UIT OPENSTAAND RAAM

Vrijdagmiddag rond vier uur viel een vijfjarig jongetje van driehoog uit een openstaand raam van z'n woning in de Rosestraat. Het ventje was, volgens z'n moeder, uit school gekomen, had iets uit de koelkast gepakt, liep naar een raam dat wagenwijd openstond en viel vervolgens uit het raam. Nadat het slachtoffertje door GGD-personeel naar het Erasmus Medisch Centrum was vervoerd, bleek daar na onderzoek dat het jongetje slechts wat schrammen door z'n val van driehoog had opgelopen.

Ochtenduitgave vrijdag 4 oktober 2002

* OPHELDERINGSCIJFER GEWELDSMISDRIJVEN CENTRAAL BUREAU VOOR DE

STATISTIEK
De Korpsleiding van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft er in een brief aan het Centraal Bureau voor de Statistiek op aangedrongen bij het vergelijken van prestaties van de politiekorpsen uit te gaan van geregistreerde gegevens, die door alle politiekorpsen op dezelfde wijze zijn ingevoerd en samengesteld. De politie Rotterdam-Rijnmond pleit ervoor om als gemeenschappelijke methodiek het INP-model in het vervolg te hanteren. In deze methodiek wordt gerapporteerd inzake de verdachtenratio (zijnde verdachten, gerelateerd aan aangiften). Met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn alle politiekorpsen al enige tijd geleden overeengekomen dat zij het ministerie informeren over de door hen behaalde resultaten aan de hand van deze gemeenschappelijke methodiek.
De Korpsleiding van Rotterdam-Rijnmond reageert daarmee op het door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde ophelderingspercentage geweldsdelicten over het jaar 2001. Daarin scoorde de politie Rotterdam-Rijnmond slechts een percentage van 20%. Uit een intern onderzoek bij de politie Rotterdam-Rijnmond zijn inmiddels twee soorten onvolkomenheden geconstateerd, die tot dit lage ophelderingspercentage hebben geleid. Het is voorgekomen dat van één incident tweemaal een registratie werd aangelegd, éénmaal met de aangifte als input en éénmaal met de aangehouden verdachte als input, zonder dat deze beiden met elkaar in verband werden gebracht.
Daarnaast kon het gebeuren dat, in een concrete zaak een verdachte is gehoord en dit niet in het registratiesysteem is verwerkt. Dit leidt ertoe dat de zaak, ten onrechte, als 'niet opgelost' te boek blijft staan.
Zouden de opgehelderde geweldsmisdrijven binnen de politie Rotterdam-Rijnmond worden geteld, na correctie van de gesignaleerde onvolkomenheden, dan ontstaat een ander beeld. Het oplossingspercentage bedraagt dan op zijn minst 33%. Een percentage overigens, dat hoewel gunstiger, nog geen aanleiding geeft tot tevredenheid. Blijvende aandacht voor de geweldsproblematiek is op zijn plaats. In die zin zijn er binnen de regio prestatieafspraken gemaakt tussen de politie en het bevoegd gezag voor de periode 2003 - 2006, onder andere ten aanzien van 'geweld'.
Het interne onderzoek naar het ontstaan van het lage ophelderingspercentage is, door het zeer grote aantal te verwerken gegevens, nog niet afgerond. Een eerste resultaat is dat het tenminste 33 procent moet zijn, de mogelijkheid dat dit percentage nog in positieve zin zal moeten worden bijgesteld is zeker aanwezig.
De Korpsleiding van de politie Rotterdam-Rijnmond betreurt dat het Centraal Bureau voor de Statistiek er geen aanleiding in heeft gezien, om na een gesprek op 23 september jl. met het korps over de ophelderingscijfers, waarbij werd aangegeven dat het geconstateerde percentage van 20% niet correct kon zijn, te komen tot nader onderzoek of overleg.


* ALCOHOLCONTROLE
Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield donderdagavond tussen half acht en half twaalf op de Tjalklaan een alcoholcontrole. In totaal werden 300 automobilisten gecontroleerd, waarvan twee te diep in het glaasje hadden gekeken, zij kregen een proces-verbaal. Van één van autobestuurders is het rijbewijs ingevorderd.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
De politie van het district West heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld in een pand aan de Willem Buytewechtstraat, omdat er een sterke henneplucht werd waargenomen. Binnen trof men een kwekerij aan met 295 plantjes en de benodigde apparatuur. Alles werd in beslag genomen. Tijdens de ontmanteling verscheen de 31-jarige bewoner. Hij is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.


* VERKEERSONENIGHEID LEIDT TOT ACHTERVOLGING

KRALINGEN/CROOSWIJK - Politiepersoneel van het district Oost stelde donderdagmiddag rond drie uur een achtervolging in naar een verdachte die reed in een personenauto en kort daarvoor op de Lambertusstraat betrokken was geweest bij een verkeersonenigheid. De man had hierbij een andere automobilist bedreigd met een vuurwapen. Op de Kralingse Zoom werd de weg door politiepersoneel geblokkeerd om de verdachte tot stoppen te dwingen. De man voldeed hier niet aan en reed met hoge snelheid in op de politieagenten. Eén van de agenten trok hierbij zijn vuurwapen en loste een schot waarbij het achterwiel van de auto werd geraakt. Op het Dienstkraanpad werd de wagen vervolgens zonder bestuurder aangetroffen. De auto en het vuurwapen, dat in de wagen lag, werden in beslag genomen. De recherche van het district Oost stelt een nader onderzoek in naar de verdachte.

Copyright © 2002 Politie Rotterdam-Rijnmond - disclaimer