Ingezonden persbericht


Amsterdam, 4 oktober 2002

Aanbieding handtekeningen voor nieuw referendum Noord/Zuid-lijn.

Amsterdam Anders/De Groenen biedt zaterdagochtend de 300 handtekeningen aan die nodig zijn voor een nieuw referenduminitiatief over de Noord/Zuid-lijn. Burgemeester Cohen krijgt zaterdagmorgen 5 oktober rond 10.15 uur bij de onthulling van het nieuwe fietsveiligheidsplan op het Beursplein de handtekeningenlijsten overhandigd. Door deze handtekeningen zal de gemeenteraad zich woensdag moeten buigen over de vraag of er over de Noord/Zuid-lijn een nieuw referendum gehouden mag worden. Opvallend is dat het College van B&W hierover al voor het referenduminitiatief is ingediend een negatief advies aan de raad heeft gegeven.

Een nieuw referendum over een nieuw besluit
Amsterdam Anders/De Groenen is van mening dat er in de plannen zoveel veranderd is sinds het referendum van 1997 dat met recht over een nieuw besluit gesproken kan worden. Destijds waren toezeggingen aan de Amsterdammers gedaan door het College van Burgemeester en Wethouders dat de kosten voor de aanleg voor 95% voor rekening van de rijksoverheid zouden zijn. Ook zouden er geen bovengrondse bus- en tramlijnen worden opgeheven. Inmiddels zijn de kosten voor Amsterdam gestegen met 900% tot 360 miljoen euro en is te verwachten dat er busdiensten en tramlijnen worden opgeheven. Bovendien betaalt Amsterdam nu alle verhogingen van de kosten zelf en blijken de geheimgehouden risico's voor gebouwen en personen zo hoog dat zij niet volledig te verzekeren zijn. Paul Bijl, Bestuurslid Amsterdam Anders/De Groenen: "Amsterdam Anders/De Groenen is van mening dat de Amsterdamse kiezers bedrogen zijn bij het referendum van 1997. Het zou getuigen van behoorlijk bestuur als er een nieuw referendum gehouden wordt met de juiste informatie."

Referendum samen met de Statenverkiezingen
Amsterdam Anders/De Groenen wil dat het nieuwe referendum over de Noord/Zuid-lijn samenvalt met de verkiezingen van de Provinciale Staten op 11 maart 2003. Door het referendum samen te laten vallen met de Statenverkiezingen zal de kiesdrempel voor een referendum makkelijker worden gehaald. Ook de traditioneel lage opkomst voor de Statenverkiezingen zal door het Referendum over de Noord/Zuidlijn een steuntje in de rug krijgen.

Noot voor de Redactie,