Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de Pers

700 protestplukkers vragen bestuurders te stoppen met MTC

Feestelijke appelplukdag in Betuwse Bongerd

Amsterdam, 1 oktober 2002 --- Zaterdag 5 oktober protesteren ruim 700 mede-eigenaren en sympathisanten van de Betuwse Bongerd met een feestelijke appelplukdag tegen de aanleg van het Multimodaal Transport Centrum (MTC) bij Nijmegen. De dag heeft een feestelijk karakter, omdat de Raad van State de plannen voor het MTC in augustus naar de prullenbak verwees. De betrokken bestuurders hebben de plannen echter nog niet opgegeven. Daarom doen diverse organisaties tijdens het oogsten opnieuw een dringend beroep op de Provinciale Staten van Gelderland, de gemeenteraad van Arnhem en de KAN-raad om zich neer te leggen bij de uitspraak van de Raad van State.

Het succes bij de Raad van State heeft tot groot enthousiasme geleid onder de mede-eigenaren. Het aantal aanmeldingen voor de plukdag was dan ook overweldigend. Ruim 700 mede-eigenaren en vrienden van de Betuwse Bongerd komen tussen 11.00 en 16.00 uur appels plukken. Tijdens het oogsten geeft de bekende biologische kok, Eric van Veluwen, chefkok van restaurant de Woeste Hoeve op de Veluwe, een workshop 'koken met appels'. De zoete binders, zoals de vruchten heten, zijn niet geschikt om uit de hand te eten, maar smaken wel goed in diverse warme gerechten.

Oproep vanaf de appelkist

Ineke van Druten (Stichting tot Behoud van een Open Betuwe), Wouter van Eck (Milieudefensie Nijmegen) en Joost Reijnen (Gelderse Milieufederatie) doen zaterdag vanaf de appelkist een dringend beroep op de bestuurders van Gelderland om na de uitspraak van de Raad van State van 21 augustus definitief te stoppen met de plannen voor de aanleg van het transportcentrum. De Raad van State trok een streep door de plannen, omdat nut en noodzaak niet zijn aangetoond, er onvoldoende duidelijkheid bestaat over veiligheid en overlast en er geen rekening gehouden is met de natuur in het uiterwaardengebied.

Wat: Appelplukdag in de Betuwse Bongrd Wanneer: zaterdag 5 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur Met om 14.00 uur Workshop 'Koken met appels' en om 14.30 uur spreker op de appelkist

Een uitgebreid programma en een routebeschrijving vindt u op www.milieudefensie.nl/appelplukdag.htm

Bewonersgroepen en milieubeweging voeren al jaren actie tegen de komst van het MTC. Realisatie van dit immense transport- en overslagcentrum zou ten koste gaan van ruim 500 hectare groen landschap (zo'n 1.200 voetbalvelden). In januari presenteerde Milieudefensie met de aankoop van de Betuwse Bongerd een nieuw wapen in de strijd. Inmiddels steunen ruim 5.000 mensen deze actie van Milieudefensie als mede-eigenaar of door aankoop van een picknick- en plukcertificaat.



Vereniging Milieudefensie