Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 18 september 2002

EBS viert dertigjarig jubileum

VEENENDAAL De Evangelische Bijbelscholen (EBS) in Veenendaal bestaan dertig jaar. Om dit te vieren houdt de school op zaterdag 5 oktober een jubileum-dankdienst, met aansluitend een reünie en de expositie 30 jaar EBS .

Onder de koepel van de Evangelische Bijbelscholen vallen anno 2002 de Evangelische Theologische Hogeschool (ETH) en de Evangelische Toerustings School (ETS). De ETH is een hogeschool met studierichtingen in onderwijs (godsdienstleraar) en varianten in godsdienst-pastoraal werk. De ETS is een gedecentraliseerde toerustingsschool en biedt in circa dertig plaatsen een 4-jarige cursus van een dag per maand. De ETH telt momenteel 225 studenten, de ETS circa 1100.

De jubilerende bijbelschool heeft veel toekomstplannen. Zo staat er voor komend voorjaar een cursus Management, spiritualiteit en christelijke ethiek op het programma, die in samenwerking met een andere instelling wordt gegeven. Ook wordt in samenwerking met de baptistengemeente Bethel te Drachten een tweetal studiedagen over huwelijk en echtscheiding georganiseerd. Verder is de EBS bezig met de plannen voor de invoering van een vervolgopleiding, de zogenaamde Masters-studie.

De jubileum-dankdienst vindt zaterdag 5 oktober plaats in gebouw Sola Fide aan de Eikenlaan 3 in Veenendaal. Sprekers zijn ds. J. Eschbach, predikant-directeur van het Evangelisch Werkverband binnen de SoW-kerken, en drs. C.C. Stavleu, algemeen directeur van de EBS. De dienst begint om 10.00 uur. Na de lunch is er een reünie voor oud-medewerkers en studenten met de expositie 30 jaar EBS in het EBS-schoolgebouw (De Sterk Arm 2).

De EBS begon in 1972 onder leiding van directeur J. Klein Haneveld in het pand van Het Zoeklicht in Doorn. Het motto was: ,,Bijbelgetrouw onderwijs en praktische vorming voor christenen uit alle kerken en gemeenten. De oprichters en later bestuursleden behoorden tot verschillende kerken en geloofsgemeenschappen, en hetzelfde geldt voor de studenten.

De beschikbare ruimte bleek al snel te klein, waardoor moest worden uitgeweken naar een dependance. In de jaren tachtig volgde een periode van neergang, waarbij het voortbestaan van de EBS aan een zijden draad hing. In 1986 werd onder leiding van de nieuwe directeur, Adriaan Stringer, een reorganisatie van de staf doorgevoerd. Tevens verbeterde de school het leerplan. Mede daardoor nam het aantal studenten weer toe.

In 1992 kreeg de EBS de ministeriële hbo-erkenning. Die bracht een nieuwe toename van het aantal studenten met zich mee. Een volgende mijlpaal in de geschiedenis van de school was de verhuizing van Doorn naar de huidige locatie in Veenendaal in 1996.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht