Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 5-10-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Aanhoudingen voor vals geld
URK Dankzij een oplettende winkelier en behulpzame omstanders zijn vrijdagmiddag drie mannen uit Polen (26, 23 en 30 jaar) aangehouden voor het uitgeven van vals geld. Een van de mannen had in een winkel met een biljet van 100 euro willen betalen, maar de winkelier zag dat dit vals was. Daarop verliet de verdachte het winkelpand en ging er richting de haven vandoor. De winkelier en, later, andere omstanders en de politie gingen op zoek naar de verdachte. Deze werd achter een schuur in de Wijk aangetroffen. Hij is aangehouden en geboeid overgebracht naar het politiebureau. De politie trof een vals 100 eurobiljet in het bezit van deze verdachte aan. Volgens een getuige waren nog twee andere mannen bij de verdachte geweest. Met de hulp van omstanders werden deze op de Lemsterdijk aangehouden. Allen zijn voor nader verhoor ingesloten. Ook hun auto is in beslag genomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld en maakt proces-verbaal op.

Aanhoudingen
ALMERE Vrijdagnacht hield de politie een 26-jarige inwoner van Almere op de Grote Markt aan voor belediging. Surveillerende agenten zagen de man wildplassen en wilden hem hiervoor bekeuren. Daarop beledigde hij de agenten mondeling. Ondanks waarschuwing hield de man niet op met beledigen. Daarvoor is hij aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Proces-verbaal is opgemaakt en de 26-jarige is heengezonden.
ALMERE Op de Kalenderweg hielden agenten vrijdagavond een 22-jarige inwoner van Almere aan voor het hebben van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de verdachte met de drugs. Hij is aangehouden en geboeid overgebracht naar het politiebureau. De verdovende middelen zijn vernietigd en de 22-jarige is na verhoor heengezonden. Het aantal gram dat hij bij zich had, was te weinig voor vervolging. Een politiesepot wordt opgemaakt.
ALMERE Een 35-jarige man uit Almere is vrijdagavond op de Delfzijlsingel aangehouden op verdenking van bedreiging. Na een melding van een ruzie, ging de politie ter plaatse. Omstanders verklaarden dat de man hen met een mes bedreigd had. De politie hield de 35-jarige aan, nam messen in beslag en sloot hem voor nader verhoor in. De reden van de bedreiging is vermoedelijk een langer lopende buurkwestie.
EMMELOORD De politie hield vrijdagnacht op de Noordzijde een 16-jarige bromfietser uit Emmeloord aan voor het opgeven van een valse naam. De politie hield de jongen staande, omdat deze zonder helm reed. De agent vermoedde dat de 16-jarige daarbij een valse identiteit opgaf en hield hem aan. Na verhoor op het bureau is de jongen heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Aanhoudingen voor alcohol
ALMERE Vrijdagavond is een 42-jarige fietser uit Almere op de Kalenderweg aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Na een melding van een aanrijding tussen een auto en een fietser, ging de politie ter plaatse. Niemand raakte bij de aanrijding gewond, maar omdat de politie vermoedde dat de fietser alcohol gedronken had, is deze aangehouden. Op het politiebureau blies hij 1,44 promille. Proces-verbaal is opgemaakt. Met een rijverbod van 7 uur is de verdachte heengezonden.
ALMERE Een 45-jarige automobilist uit Almere is vrijdagmiddag op het Tegelzetterhof aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij viel de politie op, omdat hij over de busbaan reed. Het resultaat van zijn ademanalyse op het politiebureau was 2 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt. De 45-jarige kreeg een rijverbod van 11 uur. Hij is heengezonden.
EMMELOORD/URK Op verschillende plekken binnen de gemeenten hielden agenten in samenwerking met Rijkswaterstaat vrijdagavond en -nacht alcoholcontroles. In totaal is tegen vijf van de 215 gecontroleerde bestuurders proces-verbaal opgemaakt. Onder andere op de Nagelerweg hielden agenten s nachts een 23-jarige automobilist uit Emmeloord aan. Het resultaat van zijn ademanalyse was 0,78 promille. De verdachte is met proces-verbaal en een rijverbod van 3 uur heengezonden. Diezelfde nacht is op de Lange Dreef een 34-jarige automobilist uit Emmeloord aangehouden voor hetzelfde strafbare feit. Het resultaat van de blaastest was 1,83 promille en de bestuurder is voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. De verdachte krijgt een rijverbod van 6 uur en proces-verbaal.
DRONTEN De politie hield vrijdagnacht op De Zuid een 25-jarige inwoner van Broek op Langedijk aan voor het rijden onder invloed op een quad. Op het bureau blies de man 1,15 promille. Proces-verbaal is tegen deze verdachte opgemaakt. Verder kreeg hij een rijverbod van 5 uur. De 25-jarige is daarna heengezonden.
LELYSTAD In het centrum zijn vrijdagnacht twee mannen aangehouden voor openbaar dronkenschap. Een 36-jarige Lelystedeling die bij een horecagelegenheid geweigerd werd wegens zijn dronkenschap, is door de politie aangehouden. De verdachte weigerde na herhaald verzoek weg te gaan en gedroeg zich recalcitrant. Later hield de politie een andere, eveneens 36-jarige Lelystedeling, op straat aan, omdat hij die vermoedelijk alcohol genuttigd had, voor geluidsoverlast zorgde. Ook hij wilde na verschillende verzoeken niet weg. Beiden mannen zijn ter ontnuchtering ingesloten en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijdingen met gewonden
EMMELOORD Vrijdagochtend raakte een minderjarig meisje uit Emmeloord gewond na een botsing met een auto. Op een kruising van de Espelerlaan verleende een 79-jarige automobilist uit Emmeloord geen voorrang aan het meisje die fietste. Het meisje is met onbekend letsel opgenomen in het ziekenhuis.
LELYSTAD Een 45-jarige bestuurder van een bestelauto uit Emmen raakte vrijdagochtend gewond na een aanrijding op de A6. Hij reed over de linkerrijstrook richting Lelystad toen hij met zijn bestelauto slipte en tegen een auto op de rechterrijstrook terechtkwam. Na behandeling in het Zuiderzeeziekenhuis, kon de 45-jarige weer naar huis. Beide voertuigen zijn weggesleept. Ook de brandweer was ter plaatse.

Milieu-overtreding
LELYSTAD Vrijdagmiddag zagen surveillerende agenten op de Laserweg een auto rijden. Zij zagen brandstof uit de vulopening van de tank lekken. De agenten hielden de bestuurder staande. Deze verklaarde de dop verloren te zijn. Hij, een 30-jarige automobilist uit Wezep, kreeg hiervoor een boete. De wegbeheerder is over de gelekte diesel geinformeerd.