Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Zondag 6 oktober 2002

Minister Dua lanceert het Tropenbosfonds

Minister Dua roept houtverwerkende industrie op om tegen 2007 minstens 5 % hout met een eco-label te gebruiken. Momenteel is dat nog minder dan 0,5 procent. Om dat mogelijk te maken wordt het voor de Vlaamse boseigenaars makkelijker om een eco- certificering te krijgen. Dat is de boodschap van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua bij de opening van de Week van het Bos op zondag 6 oktober. De minister grijpt deze Week van het Bos aan om haar "Tropenbosfonds" voor te stellen: een nieuw fonds waarmee projecten inzake de bescherming en het duurzaam beheer van het tropenbos financieel zullen worden ondersteund.

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua opent de 24ste Week van het Bos in de Makegemse Bossen in Merelbeke. Het Makegemse Bos is een goed voorbeeld van de bosuitbreidingsprojecten waaronder de Minister haar schouders heeft gezet. De landbouwgronden die de verbinding vormen tussen het Bruinbos en het Heilig Geestgoed in de Makegemse bossen zijn aangekocht door de overheid. "Op die manier wordt de
natuurontwikkeling van dit aaneengesloten geheel bevorderd, net als de toegankelijkheid van dit bosgebied," zo stelt de minister.

Het Makegemse Bos in Merelbeke is niet het enige bosuitbreidingsgebied dat in deze 24ste Week van het Bos wordt ingewandeld door de Minister.

- Op zondag 12 oktober opent Minister Vera Dua het stadsbos van Kortrijk. In dit Preshoekbos zijn reeds 35 hectare aangekocht door de Vlaamse overheid, een onteigeningsplan voor de rest van de locatie wordt in het vooruitzicht gesteld.

- In juli zijn de eerste percelen aangekocht van het Gentse stadsbos in de Kastelensite. In het najaar plant de minister op die site een eerste aanplanting.
- Gelijkaardige projecten voor de creatie van een stadsbos zijn momenteel reeds gestart in Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Hoogstraten, Roeselare, Waregem, Bredene, Tielt en het Waasland.

Tijdens de opening van Week van het Bos stelt Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua alvast enkele opmerkelijke initiatieven voor:

- Er komt extra financiële ondersteuning voor boseigenaars die hun bos duurzaam beheren. Deze bossen worden ook vrijgesteld van
successierechten.

- Landbouwers die hun gronden willen bebossen, krijgen hiervoor een extra inkomensondersteuning.
- Daarnaast zal Vlaanderen er voor zorgen dat de eco-certifiëring vlotter kan verlopen.

- Ook van de houtverwerkende industrie vraagt de minister initiatieven. Ze kijkt dan ook hoopvol uit naar het initiatief van de Vlaamse
schrijnwerkers die proberen een groepscertificaat te verkrijgen. "Op die manier helpen ze de keten tussen gecertificeerd bos en het gelabelde hout bij de consument mee sluiten," aldus de minister. De Vlaamse houtverwerkende industrie zou tegen 2007 minstens 5 % eco-gecertificeerd hout moeten gebruiken. Momenteel bedraagt dat percentage hooguit 0,5 %. "In Nederland zit de
houtverwerkende industrie momenteel reeds aan 5 % eco-gecertificeerd hout. Wat ik vraag is dus geen onmogelijke opdracht," zo meent de minister.
- Tegelijkertijd wil de minister er voor zorgen dat de vraag naar eco-gecertificeerd hout in Vlaanderen toeneemt. De overheid geeft hier alvast het goede voorbeeld: gemeenten die met de overheid een Samenwerkingsovereenkomst ondertekenen, de opvolger van de vroegere Milieuconvenant, engageren er zich toe eco-gecertificeerd hout in te schrijven in hun bestekken. Momenteel hebben meer dan driekwart van alle Vlaamse gemeenten dergelijke Samenwerkingsovereenkomst reeds getekend.

- De overgrote meerderheid van het hout dat wordt gebruikt door de Vlaamse houtverwerkende industrie wordt echter ingevoerd. Vandaar dat de minister het initiatief neemt om een "Tropenbosfonds" in te voeren: een Vlaams fonds dat projecten inzake bescherming en duurzaam beheer van het bos in de Tropen financieel zal ondersteunen.

Over de creatie van stadsbossen stelt de minister: "Alleen wanneer de politieke wil er is dan worden deze dossiers ook effectief gerealiseerd." De minister heeft meteen een duidelijke boodschap voor de lokale overheden: "We stellen vast dat er een aantal bossen tot op de dag van vandaag bedreigd worden omwille van hun zonevreemde ligging in een harde bestemming van het gewestplan. Ik kan niet al deze bossen beschermen via mijn aankoopbeleid. De instrumenten zijn voorhanden om deze bossen maximaal te beschermen binnen het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Ook voor het bosuitbreidingsbeleid pleit ik voor een versnelde opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen."

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be