Ingezonden persbericht

UITNODIGING VOOR PERSPRESENTATIE VIDEO 'NIEUWE WILDE RUNDEREN'

Op 9 oktober 2002 om 10.30 uur in Wilderniscafé 'De Waard van Kekerdom' zal Stichting Ark de video 'Nieuwe Wilde Runderen' presenteren en overhandigen aan de vakbladen, lokale media en wetenschapsedities van de landelijke pers.

Stichting Ark is beheerder van ruim 300 wilde runderen in ruim twintig terreinen van natuurbeschermingsorganisaties, vooral Staatsbosbeheer, maar ook gemeenten, delfstoffenwinners, waterleidingmaatschappijen en waterschappen. Daarnaast werkt Stichting Ark nauw samen met het Wereld Natuur Fonds en wordt het werk van Stichting Ark ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.

De laatste tijd is er veel discussie over aantalregulatie bij grote grazers en sterven in de natuur. Een steeds terugkerend element in deze discussie is het onderscheid tussen huisvee en runderen die leven onder natuurlijke omstandigheden. Dit is dan ook het centrale thema van de video. Om jaarrond buiten te kunnen lopen, moeten de runderen zijn aangepast om de winter en het vroege voorjaar te kunnen overleven. Ook de manier van samenleven met onderwerpen als communicatie tussen de dieren, wie is de baas en het hoe en waarom van meer stieren in één kudde, krijgen aandacht. De 20 minuten durende video is gemaakt door Rombus bv en financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De video is begrijpelijk voor kinderen vanaf 8 jaar maar zal alle geïnteresseerde volwassenen boeien door de nieuwe inzichten en verschillen met het bekende vee in de weilanden.

Overzicht onderwerpen


- historie en rassenkeuze

- sociaal gedrag: partnerkeuze, opvoeding, kalvercrèche
- belang van meerdere stieren in natuurlijke kuddes
- voedselkeuze en overlevingsstrategie

- communicatie in de kudde

- geboorte en sterven in de natuur

- publiek tussen nieuwe wilde runderen.

De video is te verkrijgen door Euro 18,- over te maken op girorekening 161432 t.n.v. Stichting Ark, Beek-Ubbergen o.v.v. video runderen. Voor een zelfde bedrag is de video over de in het wild levende koniks te verkrijgen. Opvallend verschil tussen runderen en koniks is het totaal andere sociale leven.

Programma en routebeschrijving
De uitgenodigde pers zal de video krijgen uitgereikt. Na de videopresentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Renee Meissner, kuddecoördinator bij Stichting Ark en wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan de lunch en de excursie in de Millingerwaard waar ruim 80 wilde runderen lopen. De excursie duurt twee uur. Laarzen of stevige schoenen zijn aanbevolen, bij regenachtig weer ook een regenjas. Het Wilderniscafé 'De Waard van Kekerdom' (Weverstraat 94, 6579 AG Kekerdom, 0481- 431385) ligt aan de zuidzijde van de Waal, ten oosten van Nijmegen.
- Bij de Nijmeegse brug over de Waal (A325, niet de A50) volgt u de richting Beek-Ubbergen, Kleef.
- Bij de verkeerslichten bij Beek, slaat u links af, richting Ooy en Millingen a/d Rijn.
- Vandaar af volgt u de wit/blauwe bebording naar het Wilderniscafé.
Wij horen graag van u of u aanwezig zult zijn op 9 oktober. U kunt hiervoor bellen met het Wilderniscafé 0481- 43 13 85

Voor meer informatie kunt u terecht op www.arknature.nl of bij kunt u contact opnemen met Renee Meissner (055 505 34 36) of Frank Maasland (026 44 642 00 of 06 50 40 70 06)

Voor hen die niet in de gelegenheid zijn de presentatie bij te wonen maar wel aandacht willen besteden aan de video, doen wij een tekstsuggestie.

" Stichting Ark, beheerder van ruim 300 wilde runderen, heeft een video gemaakt over het leven van wilde runderen in Nederland. Deze video gaat in op de historie van begrazing en welke rassen in aanmerking komen om met minimale zorg goed te overleven in de natuur. Wat eten ze en hoe overleven ze. Er wordt ingegaan op het functioneren van een kudde runderen, de opvoeding in kalvercreches en het belang van meerdere stieren in een kudde. Ook geboorte en sterfte komen aan bod en er wordt aangegeven hoe je je het best kunt gedragen als je de runderen in de natuurterreinen die vrij toegankelijk zijn, wilt bekijken. De video is tot stand gekomen door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en is begrijpelijk voor kinderen vanaf 8 jaar maar zal alle geïnteresseerde volwassenen boeien door de nieuwe inzichten. Hij duurt 20 minuten. De video is te verkrijgen door Euro 18,- over te maken op girorekening 161432 t.n.v. Stichting Ark, Beek-Ubbergen o.v.v. video runderen. Voor een zelfde bedrag is de video over de in het wild levende koniks te verkrijgen (o.v.v. video Koniks). Opvallend verschil tussen runderen en koniks is het totaal andere sociale leven. Informatie over Stichting Ark vindt u op www.arknature.nl"

Stichting Ark
Miriam Bakker Salomons
Postbus 21
6997 ZG Hoog Keppel
0314 382190
info@arknature.nl
http://www.arknature.nl