Katholieke Universiteit Nijmegen

Verzamelen van middeleeuwse kunst in Nederland 1830-1903 Datum 9-10-2002
Tijd van 13:30 tot 14:30 uur
promovendus Mw. drs. B.M.J. Kruijsen
promotores Prof. dr. A.M. Koldeweij
faculteit Faculteit der Letteren
beschrijving In de negentiende eeuw baseerden vele kunstenaars en ambachtslieden zich op de verschillende stijlen uit de Middeleeuwen. De neogotiek in kunstnijverheidsproducten en kerkenbouw is daarvan wel het bekendste voorbeeld. Het omgaan met de werkelijke (kunst)voorwerpen uit de Middeleeuwen is tot nu toe echter onderbelicht gebleven.
Drs. Barbara Kruijsen behandelt in haar proefschrift Verzamelen van middeleeuwse kunst in Nederland 1830-1903 verzamelaars en verzamelingen van middeleeuwse roerende kunst in het negentiende-eeuwse Nederland. Een van haar conclusies is dat een collectie van uitsluitend middeleeuwse kunst niet bestond in Nederland. Geen enkele verzamelaar legde zich uitsluitend toe op de kunst uit de Middeleeuwen. Dat wil echter niet zeggen dat nergens in Nederland bijzondere collecties van middeleeuwse kunst en kunstnijverheid bijeen zijn gebracht. Het Museum van Oudheden (nu het Centraal Museum) in Utrecht, de Schatkamer van de Maastrichtse Sint-Servaaskerk en de verzamelingen van de familie Van den Bogaerde op kasteel Heeswijk zijn maar enkele voorbeelden van de in dit boek behandelde collecties.
biografie Mw. drs. B.M.J. Kruijsen (Nijmegen) studeerde in 1994 cum laude af aan de KU Nijmegen in de Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Als eindscriptie werd een onderzoek gedaan naar een bijzondere vijftiende-eeuwse schuttersketen uit Dordrecht. Van januari tot en met september 2001 was ze projectmedewerker in het Bossche museum voor de tentoonstelling De wereld van Bosch. Sindsdien werkt ze als projectmedewerker collecties bij het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
contactpersoon Communicatie
email bkruijsen@rijksmuseum-twenthe.nl
telefoon 024 - 361 22 30
handelseditie Nijmegen University Press. Tel: (024) 361 1794