Nieuwsbericht

donderdag, 10 oktober 2002, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Bromfietser gewond na ongeval
De Rijp, woensdag 9 oktober 2002.
Donderdagmiddag vond een aanrijding plaats op de Rechtestraat tussen het Westeinde en de 't Achterom. De bestuurder van een personenauto, een 23-jarige man uit Purmerend reed weg uit parkeerstand en merkte een bromfiets, bestuurd door een 17-jarige meisje uit Graft, niet op. Een aanrijding was het gevolg waarbij het meisje gewond raakte aan haar been en arm. Zij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Purmerend.

Dronken autobestuurder moet rijbewijs inleveren. Alkmaar, donderdag 10 oktober 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag, werd een 52-jarige man uit Amsterdam, als bestuurder van een personenauto aangehouden op de Kanaalkade. Het bleek dat de bestuurder alcohol had genuttigd. Bij een controle blies hij 905 ug/l. Dat is ruim viermaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveel gebruikte alcohol werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Rijden onder invloed van alcohol
Schoorl, donderdag 10 oktober 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 57-jarige bestuurder van een personenauto uit Warmenhuizen aangehouden op de Damweg. Bij controle bleek dat de man alcohol had gedronken. Hij blies 515 ug/l. Dat is ruim 2 maal de toegestane waarde van 220 ug/l.

Rectificatie
Castricum, donderdag 10 oktober 2002.
Op vrijdag 4 oktober 2002 raakte een 19-jarige jongen gewond nadat hij was gevallen en een aantal klappen had gekregen. Dit gebeurde op de Dorpsstraat. Aanleiding was het feit dat hij een aantal stoelen en tafels had omgegooid op het terras van een horecabedrijf. Volgens het slachtoffer was dat gekomen doordat hij was gestruikeld. De eigenaar van het horecabedrijf waar de stoelen en tafels stonden opgestapeld verklaarde echter dat hij en een aantal getuigen hadden gezien dat de jongen moedwillig tegen een plantenbak schopte. Toen de eigenaar buiten kwam zag hij dat er een vechtpartij dreigde tussen de jongen en drie vrienden enerzijds en twee personen die op het terras zaten. De eigenaar kwam tussen beiden om de zaak te sussen. Toen alles rustig leek zag de eigenaar dat de jongen zijn vriendin in het gezicht sloeg. Hierop gaf de eigenaar de jongen een aantal klappen. Vervolgens hebben de vrienden de jongen meegenomen. Deze laatste raakte tijdens de schermutselingen gewond. Het is echter niet duidelijk geworden of de verwondingen te wijten zijn aan de klappen die hij kreeg of dat hij gewond is geraakt tijdens de vele keren dat hij is gevallen door zijn overmatig alcohol gebruik. Zowel de jongen als de vriendin van de eigenaar deden aangifte van mishandeling.

NOORDKOP

Snelheidscontroles
Den Burg, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdagmiddag is er van 13.45 uur tot 15.15 uur op snelheid gecontroleerd langs de Pontweg in Den Burg. In die periode is er een bekeuring uitgeschreven voor een automobilist die 79 kilometer per uur reed waar 50 kilometer het maximum is.
Tuitjenhorn, woensdag 9 oktober 2002.
Tussen 13.30 uur en 14.45 uur is er woensdag een snelheidscontrole geweest langs de Koorndijk in Tuitjenhorn. In die periode zijn 25 voertuigen gecontroleerd, waarvan er twee te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 65 kilometer per waar 50 kilometer het maximum is. Verder is er ook een bekeuring gegeven aan een automobilist die een verkeersheuvel aan de verkeerde zijde parkeerde. Den Helder, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdagochtend is er van 10.30 uur tot 11.15 uur langs de Torplaan en van 11.30 uur tot 12.00 uur langs de Schootenweg in Den Helder een snelheidscontrole geweest. In die periode zijn 138 voertuigen gecontroleerd, waarvan er zes te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 78 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur het maximum is.

Gevallen onder invloed
Middenmeer, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdagmiddag omstreeks 17.15 is een 48-jarige motorrijder uit Wieringerwaard ten val gekomen met zijn motor op de Groetweg in Middenmeer. De man kwam vanaf de N242 en in een flauwe bocht naar rechts is hij met de motor in de rechterberm gekomen en gevallen. In zijn val had de man een verkeersbord met paal meegenomen. De man is aan een blaastest onderworpen en blies 490 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

Man beroofd van schoenen en geld
Den Helder, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdagavond omstreeks 22.30 uur is een 32-jarige inwoner van Den Helder beroofd van zijn schoenen en geld na een ruzie in een horecagelegenheid aan de Koningstraat in Den Helder. De man kreeg woorden met een andere man en liep de horecagelegenheid uit. Hij werd buiten door de man waarmee hij ruzie had op de grond geduwd en geschopt. Deze had vrienden bij zich. Nadat de belagers vertrokken waren, merkte het slachtoffer dat hij een sportschoen, een mobiele telefoon en zijn portemonnee miste. Twee verdachten, twee mannen uit Den Helder van 18 en 24 jaar, zijn aangehouden.

Verkeerscontrole
Middenmeer/Anna Paulowna/Breezand, woensdag 9 oktober 2002. Woensdagmiddag is er tussen 16.00 uur en 18.00 uur een algemene verkeerscontrole gehouden langs de Schagerweg in Middenmeer, de Van Ewijcksvaart in Anna Paulowna en de Balgweg in Breezand. In die periode zijn er vijf bekeuringen uitgeschreven: een voor het niet dragen van een helm, twee wegens het niet dragen van de autogordel en twee snelheidsovertredingen. De hoogst gemeten snelheid was 124 kilometer per uur waar 80 kilometer als maximum geldt.

WESTFRIESLAND

Vals geld
Hoorn, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdag zijn er in zeker drie winkels in de omgeving van de binnenstad van Hoorn pogingen geweest met valse biljetten van vijftig te betalen. In een enkel geval is dit gelukt ook. In alle gevallen werden de biljetten aangeboden door blanke personen met een Oost-Europees uiterlijk. De politie onderzoekt de herkomst van de biljetten.

Snelheidscontroles (1)
Hoogkarspel, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdag is er aan het begin van de avond een snelheidscontrole geweest langs de Zuiderwijzend in Hoogkarspel. Er zijn dertig voertuigen gecontroleerd waarvan vijf te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 77 kilometer per uur waar 50 kilometer het maximum is. Zwaagdijk, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdag is er een snelheidscontrole geweest langs de Zwaagdijk in Zwaagdijk van 19.30 uur tot 20.40 uur. In die periode zijn er 65 voertuigen gecontroleerd waarvan er twaalf te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 87 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur het maximum is.
Enkhuizen, donderdag 10 oktober 2002.
Donderdagochtend is er van 10.30 uur tot 11.30 uur een snelheidscontrole geweest langs de Gerard Brandtweg in Enkhuizen. In die periode zijn 132 voertuigen gecontroleerd waarvan er elf te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 69 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur het maximum is.

Snelheidscontroles (2)
Deze week zijn er een aantal snelheidscontroles geweest langs de Rijksweg A7 ter hoogte van Benningbroek. Op deze plaats wordt aan de weg gewerkt en geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. De boetes voor te hard rijden langs plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt zijn bijna twee keer zo hoog als bij een gewone snelheidsovertreding. Dit wordt gedaan om de wegwerkers in bescherming te nemen.
Benningbroek, dinsdag 8 oktober 2002.
Dinsdag is er van 10.00 uur tot 12.00 uur gecontroleerd op snelheid op de A7 ter hoogte van Benningbroek. In deze periode zijn er 1267 voertuigen gecontroleerd waarvan er 339 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 121 kilometer per uur.
Benningbroek, dinsdag 8 oktober 2002.
Dinsdag is er van 12.30 uur tot 15.30 uur gecontroleerd op snelheid op de A7 ter hoogte van Benningbroek. In deze periode zijn er 2305 voertuigen gecontroleerd waarvan er 508 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 138 kilometer per uur.
Benningbroek, woensdag 9 oktober 2002.
Woensdag is er van 9.00 uur tot 15.15 uur op snelheid gecontroleerd op de A7 ter hoogte van Benningbroek. In die periode zijn er 3878 voertuigen gecontroleerd waarvan er 1002 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 131 kilometer per uur.

Woninginbraak
Blokker, donderdag 10 oktober 2002.
In de nacht van woensdag op donderdag is er ingebroken in een woning aan de Zuiderhout in Blokker. Door gaatjes te boren in een raam aan de achterzijde van de woning zijn de onbekenden binnengekomen. Naast een aantal portemonnees en bankpassen is ook de auto van de bewoners gestolen: een grijze Peugeot 607 met het kenteken 08-HD-JN. Enkhuizen, donderdag 10 oktober 2002.
Tussen woensdag 23.00 uur en donderdag 7.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Gerard Brandtweg in Enkhuizen. De inbrekers zijn binnengekomen door de via de brievenbus het slot van de voordeur open te trekken, het zogenaamde hengelen. Er worden onder andere een aantal mobiele telefoons, een fotocamera, geld en diverse passen vermist. De politie wil graag waarschuwen voor deze manier van inbreken. Het is verstandig om in ieder geval om de knippen op de deur te doen, zodat de deur niet meer via hengelen opengemaakt kan worden.

Gordelcontrole
Hoorn, donderdag 10 oktober 2002.
Donderdagmiddag is er van 13.40 uur tot 14.50 uur een autogordelcontrole gehouden langs de Westerdijk in Hoorn. In die periode zijn er negentig auto's gecontroleerd. Twaalf bestuurders kregen een bekeuring wegens het rijden zonder gordel.