Dienstenbond CNV

Feiten over de reiskosten bij Schuitema
09-10-2002

Tijdens de ledenvergadering van afgelopen woensdag 2 oktober in Raalte bleek dat er sprake is van onduidelijkheden met betrekking tot de reiskostenregeling van Schuitema en de te voeren juridische procedure. Met de aanwezige leden hebben we afgesproken dat we u hierbij voor u nog eens de puntjes op de i zetten, zodat er geen onduidelijkheid blijft bestaan:

Opmerking 1: men zegt dat je niets kunt doen tegen de nieuwe/voorgestelde reiskostenregeling, omdat die het gevolg zou zijn van de belastingwetgeving.
Reactie: dat is niet juist. De belasting kent een fiscaal vrijgestelde vergoeding voor woon-werkverkeer. Dat betekent dat uw werkgever u een bepaald bedrag voor het reizen mag geven zonder dat daarover belasting moet worden betaald.

De tabel zoals die in de nieuwe situatie wordt gehanteerd, komt overeen met die vrijgestelde bedragen, dat is waar. Maar het is niet verboden om meer te betalen dan het bedrag dat de belasting toestaat. Dat was in 2000 niet zo, in 2001 niet en ook nu niet.

De enige reden waarom Schuitema de reiskostenregeling heeft aangepast, heeft te maken met de overname van A&P.
U hoeft zich dus niet neer te leggen bij de wijziging/verslechtering en het is ook niet zo dat de wijziging iets is dat nou eenmaal door de overheid (ofzo) wordt opgelegd.
Het is een arbeidsvoorwaarde die Schuitema verandert.

Opmerking 2: ik hoef niets van me te laten horen, want als de bond een procedure aanspant en wint, dan krijg ik toch wel automatisch ook een nabetaling.
Reactie: dat is niet juist. CNV Dienstenbond gaat een procedure starten namens leden (niet-leden doen dus sowieso niet mee) en dat doen we alleen namens die leden die dat hebben aangegeven (dus met naam en toenaam).

Als de rechter ons gelijk geeft, dan heeft dat in eerste instantie alleen effect voor de mensen namens wie wij de procedure hebben aangespannen.

Meedoen?
Iedereen die mee wil doen aan de procedure moet dat dus aan ons laten weten! Bel of mail voor een reactieformulier naar CNV Dienstenbond. Tel. Apeldoorn: (055) 577 26 40 of Hilversum: (035) 646 05 80. Email: apeldoorn@cnvdibo.nl. Reageer vóór 20 oktober as.

Lid worden?
Wanneer u geen lid bent: dan heeft u geen voordeel en dus geen profijt van een gunstige uitslag. Wordt dus nu lid en doe mee! Lid worden

2 situaties
Er zijn 2 situaties bij Schuitema:

1. werknemers die altijd de normale reiskostenvergoeding woon-werkverkeer hebben gehad


2. werknemers in Raalte die hun reiskostenvergoeding woon-werkverkeer hebben ontvangen op basis van de afspraken in het sociaal plan 1994. Deze groep werknemers is een handtekeningenactie gestart om aan Schuitema hun situatie nog eens duidelijk voor het voetlicht te brengen.

Het leek ons belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.

CNV Dienstenbond niet uit op conflict.
CNV Dienstenbond is niet uit op een conflict met Schuitema. Wij hebben op 19 september nogmaals een poging gedaan om Schuitema te overtuigen van ons standpunt en aangegeven aan welke oplossing wij denken. Helaas hebben wij een reactie ontvangen, waaruit blijkt dat er helemaal niet ingegaan wordt op onze argumenten en ook niet op de jurisprudentie die wij hebben gestuurd. Dat is jammer, omdat daarmee de discussie muurvast komt te zitten en het feitelijk zo is dat we er samen niet uit kunnen komen en aan de Rechter om een oordeel moeten vragen. CNV Dienstenbond is dus niet uit op een conflict, maar wel op het behartigen van de belangen van de werknemers van Schuitema.

Bestuurders Aletta Bulsink en Neoletta Poelgeest