Tirupur


9 oktober 2002 Levensbedreigende gezondheidsschade babykleding HEMA/V&D

De productie van babykleding voor onder andere Vendex-KBB veroorzaakt in de Indiase Tirupur-regio een levensbedreigende vervuiling van het water. Dit blijkt uit een onderzoek van Goede Waar & Co, de nieuwe consumentenorganisatie die zich bezighoudt met de herkomst en productiewijze van voeding en kleding.
foto water Tirupur Door het overmatige gebruik van chemicaliën bevat het grond- en oppervlaktewater tot 24 keer zoveel schadelijke deeltjes als is toegestaan door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 80 % van de ondervraagde werknemers klaagt dat het water geel gekleurd is. Ook wordt melding gemaakt van bruin en zwart gekleurd water. Bovendien heeft 20% van de arbeiders in de verf- en bleekfabrieken last van huidproblemen, haaruitval en hoofdpijn.

Goede Waar & Co vindt dat bedrijven die met hun inkoopbeleid Nederlandse en mondiale milieu- en arbeidsnormen ontlopen in lagelonenlanden, moeten erkennen dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de gevolgen. De situatie in de Indiase Tirupur-regio geldt daarbij slechts als voorbeeld.
Goede Waar & Co eist van Vendex-KBB dan ook een duidelijk en verantwoord beleid. Om deze eis kracht bij te zetten mobiliseert Goede Waar consumenten, door middel van een brievenactie. Een extra en ingrijpend milieuprobleem in Tirupur is de daling van het grondwaterpeil door het onttrekken van grote hoeveelheden water ten behoeve van de kleding- en textielindustrie. Ook is er sprake van ontbossing van de hele regio, die het gevolg is van de enorme behoefte aan brandhout voor boilers in de textielfabrieken. Diezelfde fabrieken lozen dagelijks 80 miljoen liter vervuild water terug in de rivier. De aanwezige waterzuiveringsinstallaties hebben onvoldoende capaciteit. Zelfs het gezuiverde water is ongeschikt voor consumptie of irrigatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door Indiase onderzoekers, in opdracht van Goede Waar en Co. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het rapport Dirty shirts: a study on health, safety and environmental concerns in the context of the garment industry in Tirupur, India. Uit het rapport blijkt verder dat de meeste arbeiders in de zestien onderzochte kleding-, verf- en bleekfabrieken een zeer karig arbeidsloon krijgen, dat nauwelijks voldoet in het levensonderhoud. Werkweken van 72 uur komen veelvuldig voor en het is belabberd gesteld met de veiligheid, de hygiëne en het werkklimaat in de fabrieken.