MORGEN LIBRARY NEW YORK

Morgan Library New York verleent facsimile-licentie voor haar monumentale koninklijke handschrift

Valencia / Münster, zomer 2002: de boekkunstuitgeverijen SCRIPTORIUM EDICIONES en BIBLIOTHECA RARA FAKSIMILE verkrijgen van de PIERPONT MORGAN LIBRARY in New York de rechten voor de reproductie van de unieke uit 1220 daterende Apocalyps-codex van het 'Las Huelgas'-klooster bij Burgos. Beide uitgeverijen zullen in coproductie, voortgaande op hun ervaringen met veeleisende middeleeuwse handschriften, de bedoelingen van de kunstenaars zo getrouw mogelijk weergeven.

Burgos / Las Huelgas, Juni 1217: KONINGIN BERENGARIA zou het grootformaat exemplaar van de apocalypsinterpretatie van de benedictijnermonnik BEATUS ter nagedachtenis van haar vader, KONING ALFONS VIII, de overwinnaar van de moslims, aan 'Las Huelgas' geschonken hebben. De omstandigheden van deze schenking moeten nog in een commentaar bij de facsimile opgehelderd worden. Dat dit expressieve beeldhandschrift het hoogtepunt van de middeleeuwse Spaanse boekschilderkunst is, wordt echter door niemand betwist.

New York, herfst 1910: JOHN PIERPONT MORGAN, financier en industrieel, verwerft de BEATUS-APOCALYPS VAN LAS HUELGAS/BURGOS UIT 1220, als pronkstuk van zijn omvangrijke bibliofiele verzameling. J. P. Morgan
- 1913) is de belangrijkste kunst- en boekverzamelaar uit zijn tijd en een gul mecenas van het Metropolitan Museum.

New York, 3 juni 1919: Morgans zoon Jack verwerft in een veiling bij Sotheby's lot 21: de BEATUS-APOCALYPS VAN ESCALADA UIT 945 met miniaturen van MAGIUS, die als MORGAN-BEATUS bekend zal worden. De twee handschriften van de Beatus-Apocalyps in het bezit van Morgan zijn het begin en het einde van de apocalyptische boekkunst, de Alfa- en het Omega-Beatus als het ware. In 1924 gaat THE MORGAN LIBRARY open voor het publiek.

Frankfurt am Main, 9-14 oktober 2002: Frankfurter Buchmesse.

U I T N O D I G I N G

De uitgeverijen Scriptorium Ediciones Valencia en Bibliotheca Rara Münster evenals The Morgan Library New York nodigen alle geïnteresseerden uit op een ACADEMISCHE ZITTING:

Woensdag 9 oktober, 11 uur in hal 4.1 Stand M 173 - PAVILJOEN BIBLIOTHECA RARA

Deze matinee vormt de opening van de tentoonstelling 'BEATUS IN DE MORGAN LIBRARY' en de inschrijving op het in beperkte editie uitgegeven facsimile van de Omega-Beatus. Daarbij verschijnt een documentatieportfolio en een actuele website van onze internetpresentatie www.br-faksimile.de

Contact: Binde-Lektor@br-faksimile.de -
telefoon : +49 - 0)6126 / 98.97.65 Fax 98.97.64

11 sep 02 08:48