Universiteit Maastricht

8 Oktober 2002
Persbericht

Opening Proteomics Centrum woensdag 9 oktober
Proteomics slaat essentiële brug tussen genoom- en metabool-onderzoek

Op woensdag 9 oktober vindt de officiële opening plaats van het Maastrichtse Proteomics Centrum, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht (UM) en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Het Centrum, dat gecoördineerd wordt door de nieuwe hoogleraar Functionele Genetica prof. dr. E.C.M. Mariman, gaat zich bezighouden met het bestuderen van de rol en functie van eiwitten. Deze kennis in combinatie met onderzoek op het gebied van DNA en het metabool onderzoek (stofwisseling) vormt de sleutel voor het begrijpen van het gezonde lichaam, wat er in geval van ziekte verkeerd gaat en hoe daarin met therapie of medicijnen kan worden ingegrepen.

Proteomics vormt een onderdeel van de Functionele Genetica, het onderzoeksterrein dat zich richt op het bestuderen van de activiteit van genen. Wetenschappers beschikken over de code die is vastgelegd in elk van de ca 30.000 erfelijke factoren, de genen. Om een gen te laten deelnemen in de processen van het leven wordt die code in de cellen van het lichaam overgeschreven en vervolgens vertaald tot een of meer eiwitten, die elk een specifieke taak uitoefenen zoals de rol van enzym of van bouwsteen. Proteomics richt zich op het bestuderen van de rol van eiwitten in verschillende processen van het leven. Deze kennis biedt de kans in de toekomst aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen door gerichte aanpassing van de voeding of het gedrag. Het blijkt dat het functioneren van een eiwit nauw samenhangt met een groot aantal parameters zoals de driedimensionale opbouw, de plaats waar het eiwit zich in de cel bevindt, chemische veranderingen aan het eiwit, en zijn levensduur. De ontwikkeling van het proteomics onderzoeksgebied gaat dan ook niet alleen gepaard met theoretische vernieuwing zoals het gebruik van bio-informatica, maar vooral ook met technologische hoogstandjes op het gebied van de analyse van eiwitten.

Ter stimulering van het Nederlandse proteomics onderzoek is het nationale Regie-Orgaan Genomics onlangs gestart met het opstellen van een landelijke proteomics-strategie. Vooruitlopend op deze ontwikkelingen hebben de Universiteit Maastricht en het azM het Proteomics Centrum opgericht, waarin de in beide instellingen aanwezige expertise op dit terrein is samengebracht. Tevens is geïnvesteerd in moderne apparatuur waardoor de Maastrichtse onderzoekers de komende jaren behoren tot de koplopers op het gebied van de proteomics.

De opening van het Proteomics Centrum vindt plaats tijdens het symposium "Modern Developments in Proteomics", georganiseerd door de Universiteit Maastricht en het academisch ziekenhuis Maastricht. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland delen hun onderzoeksresultaten op het gebied van Proteomics. Het symposium vindt plaats van 10.00-16.30 uur in de Aken Zaal van de Universiteit Maastricht, Universiteissingel 40. Zie voor meer informatie: www.proteomics.unimaas.nl

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via tel. 043-388 2044, buiten kantooruren 06 21276512. De persberichten van de UM staan ook op internet www.pers.unimaas.nl .