Ingezonden persbericht

Vragen als bedoeld in artikel 38, lid 4 van het "Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad 2002"

De fractie van "Beter Bodegraven" heeft in het recente verleden ettelijke malen gevraagd aan het college van B&W om de werkzaamheden die de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland verricht binnen Bodegraven te evalueren. Tot op heden heeft een plenaire discussie in de commissie Leven & Welzijn nog niet plaats gehad. Wellicht zal naar aanleiding daarvan de relatie tussen de Gemeente Bodegraven met voornoemde Stichting voor de toekomst herzien moeten worden. Het gevolg kan zijn dat alsdan een of meerdere activiteiten heden uitgevoerd door de Stichting afgebouwd zullen gaan worden.

Nu blijkt dat het project "Ook wij hebben de toekomst" is dan wel binnenkort wordt beëindigd omdat het "niet meer zou aansluiten bij de wensen van jeugd en jongeren". Een in onze ogen een belangrijk onderdeel van dit project was met name de huiswerkbegeleiding. Begeleiding werd geboden door vrijwilligers ten behoeve van leerlingen van zowel basisscholen als van het voortgezet onderwijs in de Moskee. Deze vorm van huiswerkbegeleiding was duidelijk bedoeld voor de Marokkaanse jeugd in Bodegraven.

De college van B&W bij monde van mevrouw Hoekstra is van mening dat huiswerkbegeleiding een zaak is van het onderwijs in het algemeen en van de diverse scholen in het bijzonder. Voorts stelt zij dat huiswerkbegeleiding zich niet zou moeten beperken tot de Marokkaanse jeugd van Bodegraven.

Huiswerkbegeleiding in de Moskee was (en is) vrijwilligerswerk. Wij hebben vernomen dat bij het begin van dit nieuwe schooljaar de vrijwilligers letterlijk en figuurlijk voor "gesloten deuren" stonden. Desgevraagd werd hen medegedeeld dat continuering van dit project niet meer zou plaats hebben. Het blijkt dat geen van de partijen betrokkenen tijdig hadden geïnformeerd.

Gegeven het voorgaande heeft de fractie van "Beter Bodegraven" de volgende vragen:
1. Wanneer vindt de evaluatie en bespreking plaats van de resultaten van de werkzaamheden verricht door de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland in de commissie Leven & Welzijn?
2. Waarom heeft het college van B&W vooruitlopend op de discussie reeds een standpunt ingenomen omtrent de toekomst van o.a. dit project zonder daarbij mede in het licht van de Wet Dualisering Gemeenteraden de Raad daarbij te betrekken?
3. Waarom zijn de vrijwilligers niet tijdig geïnformeerd over de beëindiging van het project?
4. Gelet op de visie van het college van B&W dat huiswerkbegeleiding voor alle kinderen die daaraan behoefte hebben beschikbaar moet zijn vernemen wij welke acties van de zijde van het college van B&W zijn ondernomen om dit waardevolle project in een andere vorm te laten voortbestaan?
5. Waarom heeft het college van B&W nagelaten de stichting "Erkend Talent" in te schakelen bij de te veranderen projectopzet aangezien de brede opvatting binnen Bodegraven in het algemeen en meer specifiek binnen de Raad is dat het vrijwilligerswerk geëntameerd moet worden via deze Stichting?
6. Welke stappen zijn door het college van B&W ondernomen om in samenspraak met de scholen en eventuele vrijwilligers de huiswerkbegeleiding zoals mogelijk is in een bredere opzet van de grond te tillen?

"Beter Bodegraven"
Jaap Arens

fractievoorzitter
"Beter Bodegraven"

.