Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-10-2002
Politieberichten van 8/10 (13.00 uur) t/m 9/10 (07.00 uur)

Drachten: politie in gesprek met jongeren uit Ureterp Afgelopen donderdagavond heeft onder andere de buurtagent van Ureterp een gesprek gevoerd met negen jongeren uit Ureterp. Deze jongeren waren vorige week betrokken bij problemen in Ureterp. Het gesprek vond plaats op het politiebureau in Drachten. In totaal waren twaalf jongeren uitgenodigd. De ouders werden ingelicht en reageerden positief op dit initiatief. De politie is in gesprek gegaan met de jongeren om nieuwe problemen te voorkomen. De politie sprak met de jongeren onder andere over de gevolgen van het bezit van wapens en de consequenties van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging. Vrijdagavond 27 september verzamelde en bewapende een groep jongeren uit Ureterp zich op de kruising Weibuorren/ Telle in Ureterp. De politie fouilleerde de jongeren en trof bij een 21-jarige man uit Ureterp twee ijzeren staven aan. Deze man werd aangehouden en de staven werden in beslag genomen. Vervolgens werd van de jongeren gevorderd de kruising te verlaten. In de omgeving van de kruising werden nog diverse wapens gevonden, zoals: twee honkbalknuppels, een boksbeugel, een zwaard, twee flesjes peperspray en enkele ijzeren kettingen en staven.

Heerenveen: aanrijding met lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 13.15 uur kwam een 16-jarige inwoonster van Heerenveen met haar fiets uit de richting van de Weimakker en wilde de Mercurius oversteken. Zij zag daarbij een personenauto, bestuurd door een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, over het hoofd. De auto reed over de voet van de fietsster heen. De vrouw werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Siegerswoude: bedrijfsongeval
Dinsdag omstreeks 09.45 uur was een 16-jarige inwoner van Ureterp op een bedrijf aan de Klauwertswei bezig met het winterklaar maken van een tractor. Op een gegeven moment trok de jongen met de tractor een zwaar voorwerp over het terrein, waardoor de tractor achterover kantelde. De veiligheidskooi/beugel, was in verband met de werkzaamheden verwijderd. De tractor kwam op de jongen terecht. Hij werd met borst- en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Augustinusga: inbraak kantine
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging ASC aan It Oast. De voordeur van de kantine werd opengebroken. Uit de kantine werden snoep, rookwaar, aanstekers en een draagbare televisie gestolen. Een medewerker van de voetbalvereniging, een 53-jarige inwoner van Augustinusga, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: doorrijden na aanrijding
Dinsdag omstreeks 11.05 uur reed een 35-jarige inwoner van Nij Beets met zijn auto over de Rijksweg A32 in de richting Leeuwarden. Hij was bezig met het inhalen van een voor hem rijdende auto en reed daartoe op de linkerrijstrook. Vanachter naderde een personenauto en het ging voor deze bestuurder(ster) niet snel genoeg. De bestuurder ging vlak achter de inwoner van Nij Beets rijden en op een gegeven moment reed hij tegen de achterzijde van de auto aan. De inwoner van Nij Beets raakte in een slip en botste tegen de vangrail aan en kwam vervolgens in de berm tot stilstand. De bestuurder(ster) van de andere auto reed door zonder zijn identiteit bekend te maken. Van de auto is alleen bekend dat het vermoedelijk om een grijze personenauto, merk Peugeot, gaat. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wolvega: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 13.30 uur werd een 32-jarige inwoonster van Wolvega op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam uit een winkel aan de Van Harenstraat een paar schoenen weg. Toen zij de winkel zonder betalen wilde verlaten, werd zij door het personeel aangehouden. De schoenen bleven in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Rottum: brandje
Dinsdag omstreeks 13.00 uur werd brand gemeld in een schuur bij een woning aan de Oude Postweg. De 51-jarige bewoner was in de schuur bezig met werkzaamheden. Hij had de houtkachel daarbij aangestoken. Door de hitte was het nog aanwezige riet onder de dakpannen gaan branden. De brandweer, die snel ter plaatse was, kon het vuur in de kiem smoren. Door de brand ontstond lichte schade aan het dak. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 09.05 uur zag een patrouille dat op de Nieuweweg een 22-jarige inwoner van Leeuwarden een rugzak met boeken overhandigde aan een 56-jarige inwoner eveneens uit Leeuwarden. Het bleek dat de boeken (3 van Harry Potter) waren gestolen bij een winkel aan de Wirdumerdijk. De jongste verdachte had de boeken aldaar weggenomen en voor een schappelijk prijsje verkocht aan de oudste verdachte. Beide verdachten werden aangehouden, de ene voor diefstal en de andere voor heling. Ze werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld. De boeken zijn in beslag genomen en zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Tijnje: dodelijke aanrijding
Dinsdag omstreeks 13.30 uur vond op de Winia-ikkers een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, de 86-jarige Antje Cnossen, raakte door nog onbekende oorzaak met haar auto van de weg. De auto kwam op zn kop in de sloot naast de weg terecht. De vrouw werd door omstanders uit het water gehaald. Door het ambulancepersoneel werd de vrouw nog gereanimeerd, doch dit mocht niet meer baten. Zij overleed ter plaatse. Door de brandweer werd nog gedregd en vervolgens werd de auto uit de sloot gehaald. Het bureau ongevalsanalyse stelt een onderzoek in.

Heerenveen: inbraak woning
Dinsdag tussen 14.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een woning aan de C. Gerritsmastraat. Vermoedelijk is men de woning binnengekomen door de flippermethode (plasticplaatje tussen de slotschoot duwen) De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden sieraden (gouden oorring, collier en hanger), bankpasjes en een paar honderd euro weggenomen. D e 34-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aantreffen gestolen goederen
Woensdag omstreeks 00.10 uur werden op de Weaze drie mannen aangehouden, die met vermoedelijk gestolen goederen liepen te sjouwen. De verdachten, 38, 22 en 38 jaar, allen uit Leeuwarden hadden onder hun kleding een cd-wisselaar en cds verborgen. In een tas, die ze bij zich droegen, kwam een autoradio te voorschijn. De verdachten kon geen aannemelijke verklaring geven waar zij deze goederen vandaan hadden. Vermoedelijk waren de goederen van diefstal afkomstig. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en ze zijn ingesloten. In de loop van vandaag zal het onderzoek worden voortgezet.

Dokkum: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.25 uur zag een patrouille op de Keppelstraat een personenauto rijden. Toen de bestuurder van deze auto een stopteken kreeg, ging hij er vandoor. Ook toen de zwaailichten in werking werden gesteld, dacht de bestuurder niet aan stoppen. Op de Fuldastraat werd de bestuurder, een 35-jarige inwoner van Paesens, tot stoppen gedwongen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 1005 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 13 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272