Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Groter omzetvolume detailhandel

In augustus is het omzetvolume van de detailhandel twee procent groter dan in augustus 2001. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De prijzen zijn in deze periode 2,9 procent hoger uitgekomen, terwijl de geldomzet met vijf procent is gestegen. De omzet- en volumegroei in augustus zijn overigens positief beïnvloed door een gunstiger samenstelling van de verkoopdagen in vergelijking met augustus vorig jaar.
In totaal heeft de consument in augustus voor ruim 6,6 miljard euro bij de detailhandel besteed. Dit is ongeveer 960 euro per huishouden. Bijna tweederde van dit bedrag (570 euro) werd besteed in de non-foodbranches.

Omzetgroei textielsupermarkten zet door
De textielsupermarkten hebben in augustus een omzetgroei van 21,7 procent gerealiseerd vergeleken met augustus vorig jaar. Dit is de hoogste omzetgroei bij de textielsupermarkten sinds jaren. Ook winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkleding, consumentenelektronica, doe-het-zelf artikelen en drogisterijen hebben een meer dan gemiddelde omzetstijging geboekt. Bij het totaal van de non-foodwinkels is de omzet in augustus met 3,6 procent gestegen.

Omzet winkels in woninginrichtingartikelen lager Bij winkels in woninginrichtingartikelen is de geldomzet in augustus
0,9 procent lager uitgekomen. In geheel 2001 bedroeg de omzetgroei in deze branche nog zes procent. De daling in augustus en de beperkte omzetgroei in de periode januari tot en met augustus (0,7 procent) passen in het beeld van het CBS-onderzoek waarbij de consument al vanaf januari 2001 minder positief is geworden over het doen van grote aankopen. Doorgaans werkt een dergelijke ontwikkeling na ongeveer zes tot negen maanden door in de verkopen. Gelet op de omzetstijging van bijna zes procent lijkt de branche consumentenelektronica zich vooralsnog aan dit beeld te onttrekken.

Volumestijging voedingsmiddelensector
In de voedingsmiddelensector ligt het omzetvolume in augustus 4,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De snelheid waarmee de prijzen in de voedingsmiddelensector stijgen, neemt duidelijk af. In januari lagen de prijzen nog 7,5 procent hoger dan een jaar eerder. In maart stegen de prijzen met vijf procent en in augustus met 2,6 procent. De omzet is in augustus met 7,1 procent gestegen. Bij de supermarkten, de grootste groep in de voedingsmiddelensector, is de omzet zelfs met 8,4 procent gestegen.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Voor het berekenen van de prijsontwikkelingen is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft augustus dit jaar een woensdag minder, maar een zaterdag meer dan augustus 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


09 okt 02 09:30